2024. május 2. - Zsigmond

Exkluzív interjú Herényi Károllyal

Herényi Károlyt, az MDF frakcióvezetőjét az egészségbiztosítási törvény általános vitája alatt látogattuk meg az Országházban. Nemcsak a keddi vitáról, hanem a múlt heti bocsánatkérésről, a magyar gazdaságról is kérdeztük a képviselőt.
2007. november 22. csütörtök 11:09 - Pálfi Rita

Vagy mondjuk az egészségügyi reform kapcsán is lehetne összefogás.

Ezt az ellenzék nélkül is el tudják dönteni, ez nem kétharmados törvény. Kényelmes többségük van az ötvenszázalékos törvényekhez, megszavazzák.
A mi politikánkban nem az a döntő, hogy honnan jön a javaslat, jobboldalról vagy baloldalról, illetve ellenzékből vagy kormányoldalról. Az a döntő, hogy szakmailag megalapozott-e. Hatásvizsgálatokon, elemzéseken alapul-e. Van olyan Fideszes javaslat, amit szívesen támogatunk, és van olyan kormányoldali javaslat, amivel egyetértünk, és szívesen támogatjuk.

Tavaly nyáron mondott valami olyasmit, hogy az ellenzéknek is érdeke hogy a kormány sikeres legyen.

Nem az ellenzéknek, hanem az országnak az érdeke. Az ellenzéknek az az érdeke, hogy minél jobb teljesítményre ösztökélje a kormányt. Olyan kérdéseket tegyen fel, olyan módosító javaslatokat nyújtson be, amit el is fogad a kormány maga, vagy megalapozott és jó. Mind a ketten azért vannak a parlamentben, hogy az ország érdekében járjanak el.

Sólyom László, köztársasági elnök normakontrollra küldte a gyűlöletbeszéddel foglalkozó törvénymódosítást. Ezt az MDF sem szavazta meg.

Nem felelt meg az Alkotmány előírásainak.

De szükségesnek éreznének valamilyen változtatást a közbeszéd szabályozásában?

Sokkal fontosabb dolgok állnak az ország és a Parlament előtt, minthogy ezzel foglalkozzunk. Éppen ma (kedden) lesz erről szó, úgyhogy el fogjuk mondani a magunk véleményét. A mostani előterjesztés sem állja ki az alkotmányosság próbáját.

Mik ezek a fontosabb dolgok?

Például a gazdaság helyzete. Az egy százalékos GDP növekedés a harmadik negyedévben, Szlovákiáé ezzel szemben 9,4. Az adórendszer reformja, a nagy elosztórendszerek reformja.
Ezek lennének a lényeges kérdések.

Ezen a héten volt a költségvetés vitája. Lát előrelépést? Vannak olyan javaslatok, amik kiránthatnák az országot a jelenlegi helyzetből?

Nincsenek. A konvergencia program meglehetősen szűk pályára kényszeríti a kormányt. Az elsődleges cél, a pénzügyi egyensúly megteremtése, ezenfelül a költségvetési hiánynak a csökkentése. Ezt a költségvetési törvény teljesíti, de semmiféle olyan következménye nincs, ami a gazdaság fejlődését megalapozná.

Tehát az egyensúly megteremtődik, de a gazdaság fejlődésének a lehetősége ebben a költségvetésben nincs benne. Ennek oka, hogy elmaradtak a reformok. A bevételi oldalon elmaradt az adóreform, csak adómegszorítások vannak, ami a gazdaságra tekintve kifejezetten rossz. A kiadási oldalon pedig elmaradt az államháztartás átalakítása, és továbbra is óriási apparátussal, nagy újraelosztással működik a magyar állam. Rendkívül drágán, költségesen és nagyon kis hatékonysággal, rosszul.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását