2024. április 23. - Béla

Herényi a két nagy pártról

A politika jelenleg a hatalom megszerzésére, illetve megtartására koncentrál, ez a két cél vezérli a két legnagyobb pártot - mondta Herényi Károly, az MDF országgyűlési frakciójának vezetője miskolci sajtótájékoztatóján szerdán.
2007. október 18. csütörtök 07:26 - Hírextra

Az ellenzéki politikus szerint az MSZP és a Fidesz olyan fontos demokratikus intézményrendszert "járat le", mint a parlament, amelynek tekintélye zuhanásszerűen csökken, a politika szereplőinek megítélése pedig soha nem látott mélyponton van.

A két legnagyobb párt lejáratja a népszavazás intézményét. Az Országos Választási Bizottság (OVB) előtt lévő több, mint hetven népszavazási kezdeményezés döntő többségét politikusok, pártok nyújtották be, akik pedig magánemberként adtak be kezdeményezést, azok is pártok "felbérelt embereiként" tették ezt - mondta Herényi Károly. Szerinte úgy tűnik, a két nagy párt nem képes megbirkózni azzal a feladattal, amelyet rájuk bíztak a választók.

Kifejtette: a választók a képviselőket azzal küldték a parlamentbe, hogy fontos kérdésekről döntsenek, ha viszont van néhány olyan kérdés, ami a nemzet jövőjét döntően befolyásolja, akkor az alkotmány szerint népszavazást lehet kiírni.

Az, hogy az OVB előtt hetvennél több kérdés fekszik, azt jelenti, a parlament nem képes ellátni funkcióját - mondta az MDF frakcióvezetője.

Herényi Károly úgy vélte, a Fidesz a népszavazási kezdeményezéssel hibát követett el, amelyre a miniszterelnök egy még rosszabb választ adott azzal, hogy ő is ehhez a lehetőséghez folyamodott. Tehát teljes a káosz a politikai közéletben - vonta le a következtetést.

A képviselő szerint a normális az ötpárti egyeztetés lenne. A Magyar Demokrata Fórum szerint ha tiszták és őszinték a szándékok, akkor a két nagy pártnak vissza kell vonnia népszavazási kezdeményezését, "hiszen az nem más, mint zsarolás".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását