2024. április 29. - Péter

A magyarok nem ejtenek foglyokat

A magyar katonák ne adjanak át afgán foglyokat az afgán hatóságoknak, mert ott kínzásnak vannak kitéve - szólítja fel Szekeres Imre honvédelmi minisztert keddi közleményében az Amnesty International (AI) nemzetközi emberijogvédő szervezet.
2007. november 13. kedd 18:24 - Hírextra

"Ez ellentétes lenne a nemzetközi jogi alapelvvel" - írja az AI, felszólítva a tárcavezetőt arra is, hogy "tegyen eleget" a szervezet ajánlásainak; ezek között szerepel, hogy a nemzetközi erők (ISAF) ideiglenesen függesszék fel a fogvatartottak kiadását az afgán hatóságoknak, és "az eredményes védintézkedések meghozataláig" tartsák őket saját őrizetük alatt.

Az Amnesty szerint az ISAF-ban részt vevő országoknak támogatniuk kell az afgán fogva tartási rendszer reformját, és meg kell vizsgálniuk annak lehetőségét, hogy az afgán fogva tartási létesítményekben nemzetközi személyzetet helyezzenek el a fogva tartással foglalkozó új afgán tisztek felügyeletére és kiképzésére.

A szervezet szükségesnek nevezi, hogy az afgán kormány tegye közzé a Nemzetbiztonsági Igazgatóság (NDS) műveleteiről szóló titkos elnöki rendeletet, és tegyen lépéseket jelenlegi fogva tartási, nyomozati és vádemelési feladatainak elkülönítéséért.

"Az afgán kormánynak ratifikálnia kell a kínzás elleni egyezményhez csatolt opcionális jegyzőkönyvet, és meg kell hívnia Afganisztánba és az NDS ellenőrzése alatt álló fogva tartási létesítményekbe az ENSZ kínzással foglalkozó különleges megbízottját" - áll az Amnesty International közleményében.

A szervezet azt is szükségesnek nevezi, hogy biztosítsanak a független megfigyelőknek korlátlan és akadálymentes bejutást valamennyi fogva tartási központba, és gondoskodjanak arról, hogy ott felügyelet nélkül találkozhassanak valamennyi fogvatartottal.

A közlemény szerint a NATO vezetése alatt álló ISAF "az afgán hatóságok által elkövetett kínzás vagy más megalázó bánásmód valós kockázatának teszi ki a fogvatartottakat".

Szekeres Imre honvédelmi miniszter az MTI megkeresésére azt közölte: nem ismeri a dokumentum tartalmát, ezért azt nem kívánja kommentálni.

A Honvédelmi Minisztérium közleményében az MTI-vel azt tudatta, hogy Afganisztánban a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának feladata alapvetően a helyi közigazgatás megszervezésére, a tartományokon belüli újjáépítési folyamatok támogatására, elősegítésére és a helyi biztonsági erők felkészítésére, segítésére, kiképzésére terjed ki, nem pedig az akár fogolyejtéssel is járó aktív műveletekben történő részvételre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását