2024. június 12. - Villő

Teával a combnyaktörés ellen

A rendszeres teázással jelentősen csökkenthető az idős korban szinte mindenkit érintő oszteoporózis előrehaladása - állapították meg ausztrál kutatók.
2007. november 12. hétfő 18:54 - Hírextra

A korosodás következtében - kiváltképp a hölgyekben - a csontok mésztartalma fokozatosan csökken, törékenyebbé válnak. Amanda Devine, az University of Western Ausztralia munkatársának kutató csoportja különleges röntgenvizsgálat segítségével megmérte 1500 hölgy csipőjének a csontsűrűségét, először öt évvel ezelőtt, majd a közelmúltban. A nők életkora a vizsgálat kezdetén 70 és 85 év között volt.

A résztvevők étkezési szokásait az egy nap alatt elfogyasztott ételek-italok tételes mérésével tisztázták és részletesen fölírták a napi tea- és kávéivást is. A hölgyek az oszteoporózis kezelésére egyébként kalciumtablettát is szedtek.

Az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány tanúsága szerint négy esztendő után a röntgenes mérés megismétlése azt mutatta, hogy a közben eltelt idő alatt a csontok sűrűsége tovább csökkent, de míg azoknak a csontja, akik nem ittak teát rendszeresen, négy százaléknyi kalciumot veszített, a hűségesen teázóké átlagosan csak 1.6 százalékkal gyengült. A többi ital agy étel sőt, akár a rendszeres mozgás a csontok kalciumvesztését számottevően nem befolyásolta.

A kutatók leírták, hogy öt éve a nyilvántartás szerint az ausztrál hölgyek 83 százaléka volt rendszeres teaivó és ők általában megtartották ezt a szokásukat a vizsgálat végéig. Az is kiderült, hogy minél többször teázott valaki napközben, az ital annál jobban védte a csontjait.

Korábbi angol vizsgálat azt jelezte, hogy a korosodó emberek csonttörésének megelőzésére sokféle gyógyszer és táplálékkiegészítő van forgalomban, de ezek szedésekor lényegesen több törést sikerült megelőzni, ha a megfelelő szakember kiment a lakásba és a bútorok, tárgyak okosabb elhelyezésével igyekezett az idős emberek otthonát akadálymentesíteni. Ennél még jobb, ha az idős hölgyek és urak az akadálymentesített lakásban teázgatnak…

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását