2024. március 29. - Auguszta

Rákra curryt

Japán tudósok létrehozták a sárga curry indiai fűszer egyik, rákellenes hatásáról ismert összetevőjének, a kurkuminnak két szintetikus verzióját, amelyek hatásosabb rákellenes szernek bizonyultak bélrákos egereken végzett kísérleteikben, mint a természete
2007. november 7. szerda 10:43 - Hírextra
Sibata Hirojuki, a japán Szendai városban működő Tohoku Egyetem rákkutató intézetének docense azt írta a Molecular Cancer Therapeutics című orvostudományi szakfolyóirat legújabb kiadásában, hogy szintetikus változataik sokkal nagyobb - harmincszoros - mértékben voltak képesek megállítani a colorectális (vastag- és végbél)daganatok növekedését, mint a természetes kurkumin.

A japán szakemberek abból indultak ki kísérleteikben, hogy a curry ízét adó kurkuma (gyömbérfélekhez tartozó forró égövi fűszernövény) gyökértörzséből nyerhető sárgás festékanyag, a kurkumin számos tanulmány szerint képes megállítani a daganatok növekedését, illetve előidézni azok visszafejlődését. A legfőbb problémát eddig abban látták a tudósok, hogy elfogyasztása után, az emberi szervezetbe jutva, a kurkumin gyorsan elveszti rákellenes hatását.

A japán tudósok által szintetizált kurkumin a most közölt írás szerint megoldást jelenthet a problémára, mivel ez jóval stabilabb, tartósabb a természetesnél. A szintetizált kurkumin egyébként nemcsak a colorectális daganatok ellen lehet hatásos a tanulmány szerint, hanem a gyomorrák, a mellrák, a tüdőrák és a hasnyálmirigyrák ellen is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását