2024. április 19. - Emma

Az idősebb nőket is védik a ráktól

Az idősebb nőket is védi a méhnyakráktól a Gardasil elnevezésű oltóanyag, amelyet a 9-26 éves korosztály védelmére fejlesztettek ki - jelentették be a a Merck gyógyszergyártó vállalat kutatói. A gyógyszerkutatók 3800 nő bevonásával végzett tanulmánya megá
2007. november 6. kedd 16:05 - Hírextra

"Ez az első hatékonyságot bizonyító tanulmány ebben a korcsoportban. Az oltóanyag úgy viselkedett, ahogy reméltük. Nagyon eredményes volt" - nyilatkozta Eliav Barr, a Merck HPV-oltóanyagprogramjának vezetője.

A Gardasil oltóanyagot a HPV 16-os és 18-as típusa ellen fejlesztették ki, mivel 70 százalékban ezek a víruscsoportok okozzák a méhnyakrák kialakulását. A vakcina azonban védelmet nyújt a HPV 6-os és 11-es típusa ellen is, amelyek genitális szemölcsöket okoznak.

A Gardasil gyártója most azt szeretné elérni, hogy miután az oltóanyag már zöld utat kapott a hatóságoktól a 9-26 éves korosztály számára, az idősebb nők számára is forgalmazhassák.
A kutatás során a féléves oltássorozatot követően még két évig kísérték figyelemmel a kísérlet résztvevőit, ám a gyógyszervállalat szeretné további két évvel meghosszabbítani az ellenőrzési időszakot.

Európában és Ausztráliában idén már törzskönyvezték a Gardasil konkurensének számító GlaxoSmithKline gyógyszergyár által kifejlesztett Cervaix vakcinát, amely két évvel az oltás után is hatékonynak bizonyult.

A méhnyakrák a második leggyakoribb rákos megbetegedés a nőknél, s számos országban vezeti a rák okozta halálozást.

Világszerte az összes méhnyakrák 99,7 százalékát okozzák a HPV-vírusok. A HPV víruscsoportjait veszélyességük alapján magas (ide tartozik a HPV 16 és HPV 18), és alacsony (HPV 6 és 11) kockázatú típusokra osztották.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását