2024. április 25. - Márk

Helyes táplálkozással a rák ellen

Helyes táplálkozással és több mozgással a rák sok esetben elkerülhető lenne - erősítették meg német kutatók legfrissebb tanulmányukban. A Berlinben nyilvánosságra hozott jelentés szerint minden harmadik rákmegbetegedést a helytelen táplálkozás és a mozgás
2007. november 5. hétfő 15:57 - Hírextra
S ebből adódik a következtetés: egészségünk megőrzése, illetve a rák elkerülése érdekében a legtöbbet akkor tehetjük, ha odafigyelünk a táplálkozásra, többet mozgunk, s a túlsúlytól igyekszünk minél előbb megszabadulni.

A tanulmány megállapításai tulajdonképpen nem újak, új azonban, hogy a német szakértők is riadót fújtak. Így egyebek között felhívták a figyelmet: több rákfajta esetében bizonyított, hogy az az elhízásra, illetve a testzsírtömegre vezethető vissza. Az említett rákfajták közé sorolták mindenekelőtt a végbél-, a nyelőcső-, a hasnyálmirigy-, a vese-, a méh-, valamint az emlőrákot is, ami meglehetősen riasztónak tűnik.

Mindennek fényében a német orvosok úgy vélik, hogy a testsúlyra soha nem késő odafigyelni. Figyelmeztettek arra is, hogy a súlyt jobb "stabilan" tartani, azaz növelheti a megbetegedés kockázatát az is, ha valaki lefogy, majd megint meghízik, s ezt követően újból fogyókúrába kezd. A túlsúly megakadályozása érdekében pedig egyebek között arra intettek, hogy naponta "legkevesebb félórát" kellene intenzíven mozogni.

A további javasolt óvintézkedések között szerepel az vörös húsok - mindenekelőtt a marha- és a disznóhús - kerülése, azok ugyanis elsősorban a végbélrák kockázatát növelik. A vörös húsokból épp ezért hetente 500 gramm, azaz fél kiló elég, s ebbe az engedélyezett mennyiségbe - bármennyire is "szomorúnak" tűnhet - beletartoznak a húsfélék feldolgozott formában, így például kolbászként is.

A másik rendkívül szigorú figyelmeztetés az alkohollal kapcsolatban hangzott el. A szakértők eszerint a férfiak számára naponta maximum két pohárral, a nők számára pedig eggyel engedélyeznek, s elsősorban vörösbort. Ennél több bizonyítottan rákot okoz.

A legfrissebb becslések szerint évente világszerte mintegy 11 millióan betegszenek meg rákban, s közülük körülbelül 7 millióan halnak meg a betegség következtében. Még riasztóbbak ugyanakkor azok a becslések, amelyek szerint ez a szám 2030-ra megkétszereződhet.

Mindennek alapján a tanulmány már rendkívül sokat, de még mindig nem eleget hangoztatott végkövetkeztetése az, hogy a rák jelentős mértékben összefügg az életmóddal. Ennek kapcsán pedig az örök érvényű figyelmeztetés: jobb félni, mint megijedni, azaz a rák megelőzése érdekében mindent megtenni, ami csak tőlünk telik.
Forrás: mti
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását