2024. május 18. - Erik, Alexandra

Majd megisszuk

Hiába drágul hetente az üzemanyag, a magas gabonaárak miatt még indulás előtt befuccsolhat a magyar bioetanol-üzlet. A svéd tulajdonban lévő SEKAB Bioenergia Magyarország Zrt. például a napokban felfüggesztette Gönyűn és Marcaliban 2009-re tervezett beruh
2007. november 6. kedd 08:31 - Hírextra
Az indokok között az is szerepel, hogy a csaknem félmillió tonna termelési kapacitás kiépítése nem valósítható meg a kormány és az Európai Unió támogatása nélkül, mert a magas terményárak miatt a tevékenység csak veszteséges lehet. A magyarországi bioetanol-ipar világos választ vár a kormánytól: szükség van-e a kukoricából nyerhető energiahordozóra. Különösen most, amikor a kukorica az etanol-termeléshez elfogadható 35-37 ezer forint helyett 50 ezer forintba kerül -írja a lap. Az uniós szabályok szerint a Magyarországon forgalmazott benzinekhez jelenleg kötelezően 4,4 százaléknyi etanolt kell keverni. Ez ehhez szükséges alapanyagot a Győri Szeszgyár és Finomító Nyrt., valamint a szabadegyházi Hungrana Kft. megtermeli. Az uniós direktívák azonban 2010-től 5,75, majd 2020-tól tízszázalékos etanolrészesedést írnak elő, vagyis új gyárakat kéne építeni. Magyarországon az eddig nyilvánosan bejelentett 38 új bioetanolüzem-beruházásból csupán négy jutott el az engedélyezési eljárás befejezéséig, de az építkezés még sehol sem kezdődött meg.
A vitatott kérdések tisztázására a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ) Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek címzett nyílt levelében tudományos kerekasztal-beszélgetést kezdeményez november 15-re.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását