2024. március 29. - Auguszta

Világrekord biodízellel

Vlágrekord-kísérletre készül a biodízel üzemanyagot felhasználó Earthrace nevű ökohajó az alternatív energia népszerűsítéséért és hatékonyságának bebizonyításáért: 65 nap alatt próbálja meg körülhajózni a földet tavasszal. A jelenleg Párizsban állomásozó
2007. október 25. csütörtök 16:14 - Hírextra
Az előzetes elképzelések szerint 2008. március 1-jén a spanyolországi Valenciából indul világkörüli futamára az Earthrace. A cél 65 nap alatt 12, alig párórás, üzemanyag-feltankolásra és élelmiszerellátásra szolgáló megállással teljesíteni a távot.

A 65 nap alatt négyen lesznek a hajóban, akik kétóránként váltják egymást a kormányrúdnál, de a szárazföldről további négy csapattag készíti elő a 12 megállóban a hajózók kiszolgálását helyi üzemanyaggal. Köztük Romanek Karolina, a projekt kommunikációs menedzsere. A magyar önkéntes a fenntartható fejlődés témaköréből és az ehhez kapcsolható energiaforrásokból készíti elő doktori tézisét Varsóban. Elsősorban az foglalkoztatja, hogy az energiaellátása miatt külföldi szolgáltatóktól függő Magyarország védelmi- és energiapolitikáját hogyan befolyásolhatná az alternatív energiáknak köszönhetően a kiszolgáltatottság csökkentése. A magyar lányt a bio-üzemanyagok iránti érdeklődése, a gyorsaság imádata és a többiekhez alkalmazkodni tudó természete miatt választotta a kapitány a "legénység" tagjai közé.

A leginkább űrhajóra emlékezető futurisztikus külsejű, ezüst színű motorhajó különleges látványt nyújt a párizsi Eiffel-torony tövében. Az új-zélandi Pete Bethune kapitány - eredeti foglalkozása szerint olajkitermelő mérnök - és nemzetközi csapata nyár óta Európa kikötőiben, s jelenleg tíz napon át a Szajna partján a rendkívüli járművön tartott nyílt napokon népszerűsíti az alternatív energiaforrásokat és egyben próbál szponzorokat gyűjteni a világcsúcskísérlethez.

A két 540 lóerős motor által hajtott, háromtestű "hullámfúró" különlegessége, hogy a katonai vízi járművekhez hasonlóan nem feltétlenül a víz felszínén halad, hanem egy vízszintes vonal mentén tör előre 40 csomós (megközelítőleg óránként 90 kilométeres) sebességgel, s így egyszerűen áthalad a hullámokon, azok pedig nem lassítják le.

A 100 százalékos biodízel meghajtású motorhajó első földkörüli rekordkísérletét logisztikai hibák miatt kénytelen volt feladni. A jelenlegi rekord 75 nap, amelyet 1998-ban a Cable and Wireless állított fel.

Pete Bethune az MTI-nek Párizsban elmondta: a high-tech külső ötvözése a környezetkímélő bioenergiával tudatos figyelemfelkeltés, mert azt szeretné, ha a közvélemény megértené, hogy a fenntartható fejlődésben való gondolkodás nem valami provokáló "buli jellegű" dolog, hanem komoly szándék. Ennek jele az is, hogy európai körútjukon a legtöbb országban miniszteri szinten fogadják a csapatot.

A biodízel felhasználásában Németország, Dánia és Svédország jár az élen, de a legfőbb európai előállítók jelenleg Németország és Franciaország.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását