2024. május 18. - Erik, Alexandra

Kételyek az Északi Áramlat kapcsán

Alternatív útvonal kidolgozását kéri Svédország az Északi Áramlat gázvezeték nyomvonalával kapcsolatban. Erről a svéd környezetvédelmi miniszter beszélt szerdán, a norvég fővárosban.
2007. november 1. csütörtök 08:04 - Hírextra
Andreas Carlgren elmondta, hogy Stockholm már kérte az építés kivitelezőjét: készítsen környezetvédelmi hatástanulmányt mielőtt benyújtaná a svédországi szakasz megépítéséhez az engedély kérelmét.

A tárcavezető szerint a gázvezeték környezetvédelmi szempontból problémás és veszélyes területen haladna keresztül. Hozzátette: a nyomvonal mentén, a tengerfenéken aknák, vegyi hulladékok és vegyi fegyverek találhatóak. "Információink szerint, ha a vezetéket a jelenlegi terveknél keletebbre helyeznék át, akkor kiküszöbölhetőek lennének a kockázatok" - fogalmazott Carlgren. Ha ennek megfelelően módosítanának a nyomvonalon, akkor a gázvezeték a balti országok partjaihoz lenne közelebb. Ezt pedig Lettország, Litvánia és Észtország hevesen ellenzi. Mindhárom uniós ország környezetvédelmi kockázatok miatt utasítja el a korábban meghatározott nyomvonal módosítását.

Calgren kiemelte: Svédország végleges álláspontját az ügyben akkor alakítja ki, ha elkészül a környezetvédelmi hatástanulmány.

Az Északi Áramlat megépítéséről 2005-ben döntöttek. Ennek értelmében az oroszországi Viborgból egy 1200 kilométeres vezeték vinné a gázt a németországi Greifswaldba. A tervek szerint a vezeték 2010-ben már üzemelne.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását