2024. április 25. - Márk

Veszélyben a génbank

Az Élőlánc Magyarországért nyilatkozata a tápiószelei Agrobotanikai Intézet fennmaradásáért. A magyar mezőgazdasági génbank gyűjtemények felbecsülhetetlen értékű, pótolhatatlan kincsei nemzeti vagyonunknak. A fenntartható, biztonságos jövő zálogai.
2007. október 26. péntek 09:55 - Hírextra
Október elején egy miniszteri bejelentésből kész tényként értesült a Parlament Mezőgazdasági Bizottsága arról, hogy a tápiószelei Agrobotanikai Intézetet az FVM-től a GM-növények terjesztésében érdekelt nemzetközi Monsanto céggel szerződésben álló MTA Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézethez csatolják. Külföldi forrásokból tudjuk, hogy hasonló folyamatban semmisült meg Indiában egy 30.000 tételből álló rizs-fajtagyűjtemény. A legnagyobb hazai, 85.000 tételt tartalmazó mezőgazdasági génbankot érintő döntés egyaránt aggályos a hazai törvények és a nemzetközi egyezmények alapján.

Magyarország alapvető érdeke, hogy a felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt eredeti helyén, Tápiószelén jogilag, anyagilag és szakmailag egyaránt biztos kezekben tudhassuk. Közkincsünk és potenciális nemzeti erőforrásunk kiszámítható jövője kizárólag nemzeti tulajdonban képzelhető el, azt sem egyéni, sem üzleti érdekek nem sajátíthatják ki, az állam a közérdekből fakadó feladatnak az ellátása alól nem bújhat ki.

Az Élőlánc Magyarországért tiltakozik a tápiószelei gyűjtemény létrehozásában és fenntartásában elévülhetetlen érdemeket szerzett, nemzetközi hírű szakemberek és munkatársak ellehetetlenítése, a biztonságos jövő szempontjából felbecsülhetetlen értékű, a nemzet örökségét képező genetikai kincsek elherdálása ellen. A magyar szakmai és tudományos közvéleményhez fordulva felkérünk minden illetékes szakembert, tudóst, kormányzati és civil szervezetet, hogy tegyenek hathatós lépéseket a tápiószelei Agrobotanikai Intézet és a többi génbanki tevékenységet folytató – jelenleg már az ÁPV Zrt-nél lévő – intézmény magyar nemzeti tulajdonban való biztonságos fennmaradása, a növényi és állati génbankok szakembergárdájának védelme érdekében.

Ács Sándorné, az Élőlánc elnökségi tagja elmondta: – A génbank gyűjtemények napjainkban már nem elsősorban nemesítői alapanyag-gyűjtemények, hanem a mezőgazdasági biodiverzitás megőrzésének letéteményesei. Pótolhatatlan erőforrások, melyeknek óriási gazdasági jelentőségük is van.

Megmagyarázhatatlan szakmai rövidlátás volna a tápiószelei nemzeti fajtagyűjteményeket egyetlen intézeti nemesítési program munkagyűjteményévé lefokozni, a szabadalmilag védett fajtákra specializálódott, a GM-növények elterjesztésében érdekelt nemzetközi lobbi kezére játszani.
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását