Majd megisszuk

Hiába drágul hetente az üzemanyag, a magas gabonaárak miatt még indulás előtt befuccsolhat a magyar bioetanol-üzlet. A svéd tulajdonban lévő SEKAB Bioenergia Magyarország Zrt. például a napokban felfüggesztette Gönyűn és Marcaliban 2009-re tervezett beruh

Az indokok között az is szerepel, hogy a csaknem félmillió tonna termelési kapacitás kiépítése nem valósítható meg a kormány és az Európai Unió támogatása nélkül, mert a magas terményárak miatt a tevékenység csak veszteséges lehet. A magyarországi bioetanol-ipar világos választ vár a kormánytól: szükség van-e a kukoricából nyerhető energiahordozóra. Különösen most, amikor a kukorica az etanol-termeléshez elfogadható 35-37 ezer forint helyett 50 ezer forintba kerül -írja a lap. Az uniós szabályok szerint a Magyarországon forgalmazott benzinekhez jelenleg kötelezően 4,4 százaléknyi etanolt kell keverni. Ez ehhez szükséges alapanyagot a Győri Szeszgyár és Finomító Nyrt., valamint a szabadegyházi Hungrana Kft. megtermeli. Az uniós direktívák azonban 2010-től 5,75, majd 2020-tól tízszázalékos etanolrészesedést írnak elő, vagyis új gyárakat kéne építeni. Magyarországon az eddig nyilvánosan bejelentett 38 új bioetanolüzem-beruházásból csupán négy jutott el az engedélyezési eljárás befejezéséig, de az építkezés még sehol sem kezdődött meg.
A vitatott kérdések tisztázására a Magyar Bioetanol Szövetség (MBSZ) Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek címzett nyílt levelében tudományos kerekasztal-beszélgetést kezdeményez november 15-re.
Forrás: FH