2024. május 16. - Mózes, Botond

Szili fél és változást sürget

Szili Katalin szerint ha az MSZP nem változtat, akkor elveszítheti a következő országgyűlési választást. Az Országgyűlés elnöke erről a Klubrádiónak adott interjúban beszélt szombaton.
2007. november 3. szombat 17:12 - Hírextra
A házelnök szerint nagy változtatásokat csak úgy lehet véghezvinni egy országban, ha abban a társadalom is partner, ellenére ezt nem lehet megtenni.

Arra a kérdésre, hogy a társadalom ellenére zajlanak-e a változások, azt válaszolta: ha ezt az emberek nem így éreznék, akkor nem 15 százalékon lenne az MSZP, hanem minimum harmincon.

"Attól féltem saját magunkat, hogyha ezt a stílust folytatjuk tovább, akkor a vége az lesz, hogy beleég a társadalomba, hogy velünk nem szabad folytatni" - vélekedett a szocialista politikus.

Szili Katalin zsákutcának nevezte, ha abba a hibába esnek, hogy küldetéstudattól vezérelve próbálják meg rákényszeríteni a társadalomra változásokat, mondván, hogy a modernizációt, a reformpártiságot csak ezzel tudják mutatni.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy változtatni kell, a reformok kellenek, de meg kell találni azokat a baloldali értékeket, amelyek mentén az ezekkel járó áldoztok meghozhatók.

A házelnök fontos kérdésnek tartja, hogyan fogják visszaszerezni a társadalom bizalmát. Elfogadják-e majd tőlünk a jót, ha beérnek a reformfolyamatok? - tette fel a kérdést. Példaként 1998-at említette, amikor hiába volt már eredménye a változtatásoknak, a társadalom többsége ezt mégsem fogadta el.

Szili Katalin sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy néha az MSZP is "belecsúszik a populizmusba". Erre - mint mondta - jó példa a népszavazási kezdeményezés.

Úgy fogalmazott: a népszavazás - amelyre valószínűleg már csak jövőre kerülhet sor - "meg fogja rengetni a belpolitikát".

Hozzátette: a beérkező nevetséges népszavazási kérdések, az íratlan, és az írott szabályok felrúgása miatt az emberek meg fogják büntetni a politikusokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy mostani adatok szerint a választók 40 százaléka nem menne el szavazni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2007. november 5. 17:36
Csak emlékeztetném Damnedet, hogy Orbánék 1998-as választási győzelmét követően úgyszólván azonnal elveszítették támogatottságukat, és már az őszi önkormányzati választásokon az egész ország vöröslött. Mégis végigkormányozták a 4 évet, senki nem kérte, hogy Orbán takarodjon, pedig nem volt könnyű elviselni őket.
damned
2007. november 4. 11:48
Azért nevetséges kicsit, hogy egy jelenleg a biztos pártválasztók között 16%-os kormánykoalíció van uralmon. Be kell vezetni a visszahívhatóság intézményét, az MSZP körül elfogyott a levegő. Az SZDSZ pedig a Jobbik támogatottsága alá zuhant... Vajon miért?
nomad
2007. november 4. 10:06
Szili Katalin realista.
Az MSZP pedig 15%-on áll. Még, szép, hogy legalább neki feltűnik ez! Bár a párttársaknak ez tabu. Az SZDSZ-ben sem szívesen beszélnek az 1% körüli támogatottságról...
2007. november 4. 10:05
Szili Katalin realista.
Az MSZP pedig 15%-on áll. Még, szép, hogy legalább neki feltűnik ez! Bár a párttársaknak ez tabu. Az SZDSZ-ben sem szívesen beszélnek az 1% körüli támogatottságról...
Ozmium
2007. november 4. 09:52
Szili Katalin aggódik. Szili egyszer bizakodott, de az óta is csak aggódik.
Szili Katalin hivatalból aggódik. Szili Katalin jól él és aggódik.
Szili az egzisztenciájáért aggódik. Szili Katalin, ha kell, ha nem aggódik.
Szili Katalin megkezdte évi rendes aggódását.
Aggódóm Szili Katalinért.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását