2024. április 29. - Péter

Magyarország kész segíteni

Magyarország kész segíteni Mianmar (Burma) demokratizálódását, ha ilyen folyamatok indulnak el a dél-kelet-ázsiai országban - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke Budapesten azt követően, hogy tárgyalt Li Hszien Lung szingapúri kormányfővel.
2007. október 8. hétfő 19:01 - Hírextra

"Nyilvánvaló, hogy az most belpolitikai kérdés Burmában, hogy a kormányzó és az ellenzéki erők hogyan tudják ezt a folyamatot végigvinni. Azt hiszem, ha látszanak a folyamatok, amik ezt a demokratizálódást láttatni engedik a külvilág felé is, akkor mi is segíthetjük ezeket a folyamatokat a saját tapasztalatunkkal" - mondta el az MTI kérdésére Szili Katalin.

A házelnök szerint Magyarországnak a demokrácia terjesztésére a világ bármely részén nyitottnak kell lenni.

Szili Katalin elmondta: egyetértett a szingapúri kormányfővel abban, hogy az ENSZ közvetítése szükséges, hogy ne súlyosbodjon a helyzet Mianmarban. A demokratikus átalakulásnak békében kell végbemennie - tette hozzá.

A házelnök és a miniszterelnök találkozóján szó volt arról is, hogy Szingapúr sok lehetőséget lát a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésében, Magyarország pedig nyitott a további befektetők fogadására.

Li Hszien Lung hétfőn érkezett három napos látogatásra Budapestre. A miniszterelnök tárgyal Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Sólyom László köztársasági elnökkel is, ezen kívül két üzleti fórumon is részt vesz.

Mianmarban szeptember végén kezdődtek tömegdemonstrációk az országot vezető katonai junta ellen. A kormányzat katonai erőszakkal próbálja megfékezni a tüntetéseket. Ellenzéki csoportok szerint eddig 6.000 embert fogtak el a tüntetések leverése után, a halottak száma elérheti a kétszázat. A junta tíz halálos áldozatot ismer el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását