2024. május 5. - Györgyi

Konzervgyárból lett képtár

A művészet, a kultúra fontosságát hangsúlyozta, a múlt és jövő stílusos találkozásáról szólt Szili Katalin szombaton Pakson, a volt konzervgyár épületéből létrehozott Paksi Képtár avatásán.
2007. október 20. szombat 19:38 - Hírextra

"Szeretném, ha a művészet nyelvén is mindnyájan értenénk egymást a XXI. század Magyarországán, egy európai országban" - mondta az Országgyűlés elnöke.

Szili Katalin köszöntőjét azzal kezdte, hogy maga mellé hívta a város fideszes országgyűlési képviselőjét, Tóth Ferencet, hangsúlyozva: "vannak olyan pillanatok az életünkben, amelyek pártpolitikától mentesek".

Mint mondta, őriz a paksi csarnok valamit abból a múltból, amit szerencsére már magunk mögött tudhatunk.

"Most, amikor közeledik nemcsak az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója, hanem a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának 18. évfordulója is, akkor stílusos az, hogy itt, Pakson egy volt gyári csarnokban egy kiállítóterem kerül felavatásra" - közölte az Országgyűlés elnöke.

Hozzátette: ez jelzi azt a minőségbeli különbséget, amit a pártállamból a demokráciává, és az egypártrendszerből a többpártrendszerré alakulás jelent életünkben, és jelzi azt, amit számunkra a kultúra, a szabadság egyik megnyilvánulása jelent.

Szili Katalin leszögezte: a politikusoknak szükséges megalkotniuk azokat az új jogszabályokat, amelyekben a mecenatúra ösztönzésére XXI. századi javaslatot fogalmaznak meg.

A volt konzervgyár átalakított épületét 42 kortárs művész alkotásából összeállított tárlattal nyitották meg. A beruházás tavaly decemberben indult, értéke meghaladja a 270 millió forintot, a megvalósításhoz a szaktárca csaknem 100 millió forinttal járult hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását