2024. március 29. - Auguszta

Daróczi ingatlanpiaci szakértőre hivatkozik

A Fidesz a Köztársaság téri MSZP székház melletti épület eladásának körülményeiről kérdezi a pénzügyminisztert, mert szerintük Veres János jóval kevesebb pénzért adta el az állami tulajdonban lévő ingatlant, mint amennyiért az később gazdát cserélt - közö
2007. november 3. szombat 16:21 - Hírextra
Daróczi Dávid kormányszóvivő erre az MTI-nek úgy reagált: az értékesítést ingatlanpiaci szakértő értékbecslése előzte meg, ami a kincstári vagyon eladása előtt természetes, logikus és bevett eszköz, vagyis a cég az éppen aktuális, szakértők által megállapított piaci áron vásárolta meg az ingatlant.

Balsai István sajtóhírekre hivatkozva felidézte, hogy a Köztársaság tér 27. szám alatti, az MSZP székházával műszakilag egybefüggő épület a rendszerváltáskor állami tulajdonban maradt, 2003-tól pedig az a Horizont Rt. vette bérbe, amelynek 30 százalékos tulajdonosa a szocialisták székházát üzemeltető cég ügyvezető igazgatója, Szenetes Pálné volt.

Mint mondta, 2006-ban amikor az MSZP kiköltözött a székházból, a Magyar Államkincstár ahelyett, hogy bevárta volna a két ingatlan közös értékesítését, eladta a bérlő Horizont Rt-nek az Köztársaság tér 27. száma alatti épületet 370 millióért, úgy, hogy az eredeti árat értéknövelő beruházásokra hivatkozva 200 millióval csökkentette.

Veres Jánosnak pénzügyminiszterként minden 250 millió forint feletti értékesítést, így ezt is engedélyeznie kellett - tette hozzá Balsai István.

A fideszes politikus a Népszabadságban megjelent információkra hivatkozva azt mondta: néhány hónappal később, 2007 júniusában a két ingatlant együtt vette meg egy írországi cég 1,6 milliárd forintért, ebből a Köztársaság tér 27.-ért 700 millió forintot fizetett.

Balsai István szerint ezek után felvetődik a kérdés, hogy Veres János valóban alkalmas-e szakmailag a pénzügyminiszternek, ha 370 millió forintért adott el valamit, ami néhány hónappal később 700 millióért cserélt gazdát.

Veres János indokoltan adta-e el a kincstári vagyont, amikor tudta, hogy a két ingatlan közös értékesítésre kerül, és gondosan bánik-e a közvagyonnal, ha majdnem 50 százalékkal kevesebbért adja el, mint amennyiért később értékesítik, vajon hány ilyen tranzakció történhet még nap mint nap, és meddig kell ezt tűrnünk? - tette fel kérdéseit az ellenzéki képviselő.

Hangsúlyozta: választ várnak a pénzügyminisztertől és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől is, hogy hogyan fordulhatott ez elő.

Balsai István kérdésre válaszolva azt mondta: amennyiben a Fidesz kormányra kerül, akkor ezeket az ügyeket minden lehetséges jogi eszközzel megvizsgálja.

Daróczi Dávid megismételte az MTI-nek a szerdán elmondott szavait: a nagy értékű állami ingatlanok eladását a pénzügyminiszter hagyja jóvá, ez az MSZP-székházzal szomszédos épület estében is így történt, amelyet tavaly 255 egyéb állami ingatlannal együtt értékesítettek.

A kormányszóvivő szerint nem jó gyakorlat, ha az állam funkció nélküli ingatlanokat tart fenn az adófizetők pénzéből. Hozzátette: éppen ezért adták el 255 egyéb ingatlan mellett a Köztársaság tér 27-es szám alatti épületet is.

Daróczi Dávid hangsúlyozta: az értékesítést ingatlanpiaci szakértő értékbecslése előzte meg, ami a kincstári vagyon eladása előtt természetes, logikus és bevett eszköz. A cég az éppen aktuális, szakértők által megállapított piaci áron vásárolta meg az ingatlant - jelentette ki a kormányszóvivő. A zártkörű értékesítést az MTI-nek azzal indokolta, hogy a cégnek mint bérlőnek a jogszabályok alapján elővásárlási joga volt és az államháztartásról szóló törvény ebben az esetben ezt az értékesítési módot rendeli el.

A Magyar Hírlap szerdán azt írta, hogy Veres János pénzügyminiszter döntött a fővárosi MSZP-székházzal szomszédos állami tulajdonú ingatlan eladásáról: a Köztársaság tér 27-es szám alatti épület a szocialistákhoz közel álló Horizont Zrt. tulajdonába került, majd a cég továbbadta egy külföldi társaságnak.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) tavaly szeptember 5-én bruttó 540 millió forintért értékesítette a tulajdonában álló, Köztársaság tér 27. szám alatti ingatlant a Horizont Zrt.-nek - mondta el Kocsis Tamás, KVI jogásza a lapnak. A cikk szerint mivel a KVI vezérigazgatója csak 250 millió forintig dönthet a kincstári vagyon értékesítéséről, a döntés Veres János pénzügyminiszter hatáskörébe tartozott, ő pedig 2006 márciusában jóváhagyta az előterjesztést, így az ingatlant a szocialistákhoz közel álló Horizont Zrt. vásárolta meg. A társaság a júniusi cégadatok szerint végelszámolás alatt áll.

A Horizont valamivel több mint bruttó 373 millió forintot fizetett ki készpénzben a Köztársaság tér 27-ért. Az ingatlan és a vele szomszédos pártszékház a közelmúltban a Parkview Hotel Ingatlanfejlesztő Kft.-hez került. Az ír hátterű céget júniusban alapították, és a hírek szerint négycsillagos szállodává alakítanák az épületet - áll a Magyar Hírlap írásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását