2024. április 29. - Péter

Temetők, tabuk nélkül

Munkaszüneti nappá nyilvánított halotti emléknap egyszer van egy évben, temetés viszont minden nap. Az ünnep az emlékezésről szól, hagyományról, szokásról, temetői utakon zarándokoló tömegekről, megélt szomorúságról, virágokról, fellobbanó gyertyafényről,
2007. október 30. kedd 08:36 - Hírextra

Az emberek milliárdokat költenek arra, hogy méltóvá tegyék elhunyt hozzátartozóik utolsó útját, akkor is, ha életükben nem bántak illendően a megboldogulttal. Sokan vannak, akik pénzen megvett harsogó, az élőknek szóló külsőségek árán igyekeznek megváltani az elmaradt gondoskodást, pótolni a pótolhatatlant.

A temetés árfolyama egyre emelkedik, ahogyan a szolgáltatásokét, úgy a kegyeleti termékek díját is növeli az állandó infláció.

- A temetkezés kőkemény üzlet! - mondja ki fehéren-feketén Somogyi Tibor, a Budapesti Temetkezési Intézet főosztályvezetője. - A végső nyughely megválasztása, és a hozzá tartozó "körítések", a szertartás, akár egyházi, akár polgári, a kellékek ára mind-mind pénzigényes. Csak a pénztárca és a fantázia szab határt a lehetőségeknek.

Ahogy a főosztályvezető elmondja, cégük fővárosi monopolhelyzete jó ideje megszűnt, ma több versenyző szerepel a kegyeleti piacon. Viszont nem véletlen, hogy magántemető egy sincs, mivel ez a fajta üzlet nem nyereséges, a befektetés megtérülése is csak hosszú évek múltán várható. Az ország néhányszáz temetkezési vállalkozása, temető üzemeltetője és kegyeleti cikk kereskedője igencsak rákényszerül ebben a helyzetben, hogy maximálisan alkalmazkodjon a "fogyasztói igényekhez."

Arról, hogy vannak-e ebben az üzletágban különleges igények, sokat tudna mesélni a temetői szakember. Ma sokféle vallási közösség és különféle etnikum kívánságát teljesítik. Bár a vallási szertartás mindig egyedi, nem is szerepel a temető rendszerében, hiszen az egyházak adományként "könyvelik el", a temető dolgozói mindenben alkalmazkodnak az eltérő időtartamú, stílusú szokásokhoz, tiszteletben tartva az elhunyt hozzátartozóinak kívánságait.

- A temetkezési szokások állandóan változnak. Amikor 1984-ben lehetővé vált a szórásos temetkezési mód, bizony idegenkedtek tőle a megrendelők. Mára viszont az egyik legnépszerűbb temetkezési forma lett, egyrészt viszonylag alacsony ára miatt, másrészt mert valóban esztétikus, szép környezetben, méltóképpen történik, és nem kell sírhelyről, urnahelyről gondoskodni, sírt ápolni. Ma már több temetőnél is megrendelhető a szertartás akár dunai hajóról vagy repülőgépről történő szórással is - tudatja Somogyi Tibor.

Terjed az a szokás, hogy a hozzátartozók hazaviszik az elhunyt porait tartalmazó urnát, és a kertben vagy a lakásban helyezik el, esetleg szétszórják valahol. Ez utóbbi azonban tiltott, egyébként pedig ízlés dolga a temető szerepét ilyen módon értelmezni. Költségkímélés céljából a temetkezési előtakarékosság tanácsolható inkább, még akkor is, ha az évek során összegyűlt pénz nem fedezi a temetés teljes költségét, de halálesetkor mindenképpen gyors segítséget jelent. Erről és az egyéb temetési szolgáltatásokról a világhálón tájékozódhatnak ma már az érdeklődők.

Habár ünneprontó és lehangoló, mégis szólni kell a temetői rongálásokról. Sajnos a temetőkert sem mentes az atrocitásoktól, a "megélhetési bűnözés" legkülönbözőbb formáitól. A kötelező kegyeletre fittyet hányva, a hozzátartozók érzéseivel nem törődve rombolnak lelkiismeretlen garázdák. Nem lehetne többet tenni ellene?

- Temetőinkben állandó a járőrözés, a felügyelet. Elképesztő, hogy mégis milyen vandál és kegyeletsértő dolgok történnek. Külföldön járva gyakran látogatok temetőket, legtöbbjükben a portáson kívül nincs őrszolgálat, mégsem fordulnak elő ilyen garázda cselekmények! És nem csak a sírok díszeit, a virágokat lopják el, hanem például a nemrégiben felújított mosdók tartozékait is.

Komoly beruházással alakítottunk ki mozgássérültek számára temetői illemhelyeket és alig készültek el, máris tönkretették, kirángatták a falból a vezetékeket, letörték a csapokat, használhatatlanná tették az EU előírás szerint készült helyiségeket - panaszolja Somogyi Tibor, de búcsúzásul inkább a látogatók igényeihez való alkalmazkodásukat ecseteli:

- Igyekszünk a megrendelők igényeit minél teljesebb körűen teljesíteni, a mahagóni, rózsafa és üvegkoporsótól kezdve a méregdrága környezetkímélő bio-kellékekig mindent szeretnénk biztosítani, akárcsak külföldön. Mindezeken túl egy sor ingyenes szolgáltatást is nyújtunk a temetőlátogatóknak.

A legnagyobb temetőnkben ingyen kisbusz közlekedik, hogy a távolabbi sírokhoz is gond nélkül eljusson mindenki. A Kerepesi néven ismert Fiumei úti temetőben rendszeres idegenvezetést tartunk, hogy a Nemzeti Panteonban nyugvó történelmi személyiségek, írók, művészektörténetét innen is megismerhessék az érdeklődők. Diákoknak szabadtéri történelemórákat tartunk szakpedagógusok vezetésével. Temetőink olyan kultikus helyek, melyekben különféle rendezvényeket tartunk, ma már tabuk nélkül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását