2024. április 24. - György

Hat-hétezer tanár munka nélkül

Hat-hétezerre tehető a szeptemberben katedra nélkül maradt pedagógusok száma, az oktatási tárca szerint. Hozzáteszik, hogy többségük nyugdíjba ment, illetve talált magának más munkahelyet. A bezárt, összevont iskolák száma eléri a százat.
2007. október 30. kedd 08:41 - Hírextra

Az iskolafenntartó önkormányzatok az államot hibáztatják a kialakult helyzetért, az állam a fenntartókat. Hogy ki a valódi felelős, mi a baja a magyar közoktatásnak? - erről is kérdeztük Árok Antalt, a Pedagógus Szakszervezet titkárát.

- Lehet, hogy az összevonások, bezárások, tanárelbocsátások alapvető oka az, hogy az iskolák kettős finanszírozásúak?
- Bizonyos, hogy a kettős finanszírozás lehetőséget teremt arra, hogy a felelősök egymást okolják.

Manapság az iskolák működési költségeinek egyik részét az állam, másikat a fenntartó adja. Mindkettő kevesli a másik által adott összeget, és a bajban egymásra mutogat. Mindenesetre a jelenlegi feladat vagy csoport létszámától is függő finanszírozás arra ösztökéli a fenntartót, hogy minél több gyereket ültessen egy osztályba. Pedig mindenki tudja, hogy nagy létszámú osztályban nehéz megteremteni az esélyegyenlőséget, felzárkóztatni a hátrányos helyzetű gyerekeket. Már pedig az esélyegyenlőtlenség fenntartása a hátrányos helyzet újratermelődéséhez vezet - bizonygatta Árok Antal.

- Valóban a pénzen múlik minden?

- Nem, hiszen hibás rendszerben működik az egész magyar közoktatás. Megjavításáért alakította meg a miniszterelnök az oktatási "kerekasztalt", melynél helyet kaptam én is. A kerekasztal résztvevői egy év alatt javaslatot tesznek közoktatásunk gondjainak megoldására.

- Közoktatásunk jelentős összegű uniós támogatáshoz jutott, illetve jut még. Ebből lehet majd jó körülményeket teremteni?

- Kétségtelenül sok pénz jut majd felújításokra, modernizációra, az iskolák műszaki fejlesztésére. Persze felzárkóztatásra, személyi feltételek biztosítására is kell lennie pénznek.

- Az állás nélkül maradtak átképzésére nem jut?

- Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a nyáron kidolgozott egy átképző programot, melynek megjelentetését már tavaly ősszel szorgalmazta szakszervezetünk. Mi a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolával együtt segítjük az állás nélküli pedagógusok átképzését. Pályázatíró és projektmenedzseri, nyelvi, idegenforgalmi, informatikai jellegű képzésről van szó - tudatta az érdekvédők titkára.

- Honnan lesz erre pénze a nem dolgozó tanárnak?

- Fejenként háromszázezer forintot átképzési támogatást kaphatnak a pedagógusok 2008. december 31-ig, a közalkalmazottak átképzésére rendelkezésre álló keretből. Így egyeztünk meg a munkaügyi tárcával.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását