2024. május 11. - Ferenc

Bevezetnék a betétdíjat

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) szerint kötelezővé kell tenni a műanyag, illetve alumínium italcsomagolások visszavételét. A betétdíj lényegében a csomagolás "használati díja", amit a begyűjtésnél visszakapna a fogyasztó - áll a párt keddi közleményében.
2007. október 3. szerda 06:54 - Hírextra
A szelektív hulladékgyűjtést az MDF nagyon drágának és kevésbé hatékonynak tartja. A kötelező visszavétellel sokkal több és sokkal jobb minőségű nyersanyaghoz jutna az ipar, és könnyebben teljesítenénk az Európai Unió által előírt hasznosítási kötelezettségeket is. A betétdíjas rendszer az újratölthető palackok újbóli forgalomba hozatalát is ösztönözné - áll a közleményben.

Ma Magyarországon 1,5 milliárd literhez szükséges italcsomagolást állítanak elő évente. Ennyi palackkal és dobozzal hatszor meg lehetne tölteni a Hősök terét, ami aránytalanul sok - hangsúlyozza a párt. A kötelező betétdíjat alkalmazó országokban - így Németországban, Norvégiában, Dániában vagy Svédországban - a hulladék szelektív begyűjtési aránya egyébként a hazai 10 százalékhoz képest 90 százalék felett van.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását