2024. április 29. - Péter

Oltással a szenvedélybetegségek ellen

Szenvedélybetegek millióit segítséggel, gyógyszergyártó konszerneket pedig milliárdos üzletekkel kecsegteti, hogy kutatók teljes gőzzel dolgoznak olyan oltóanyagok előállításán, amelyek alkalmasak a leginkább elterjedt szenvedélyek, mindenekelőtt a dohány
2007. október 20. szombat 08:54 - Hírextra

"Legkésőbb három év múlva piacon lesz az első ilyen készítmény" - mondta bizakodóan Frank Vocci, az amerikai National Institute on Drug Abuse (Országos Drogellenes Intézet) vezetője. A dohányzás elleni szérummal jelenleg már nagyarányú kísérletek folynak, de nem mindenki hisz egy oltás eredményességében. A függőség ugyanis jóval több egyszerű fizikai jelenségnél - figyelmeztetnek tanácsadók.

A legújabb statisztikai adatok szerint egyedül csak Németországban évente száznegyven ezren halnak meg dohányzás következtében, a népesség 33 százaléka pedig nikotinfüggő. Ehhez járul még mintegy 300 000 ember, akik drogot fogyasztanak. Rajtuk is akar Vocci kokain- és heroinellenes oltással segíteni. Az "össznépi drog", az alkohol ellen egyelőre még nincs kilátás védőoltásra.
Ami a dohányzást illeti, szokatlan párosítással sikerült az áttörés a kutatóknak: a nikotin molekuláját valamilyen kórokozó, például kolerabaktérium fehérjéjével elegyítették. Így azután a kísérleti személyek az új molekulapárossal történt beoltásuk után nemcsak kolera ellen lettek immúnisak, hanem az oltóanyag a nikotin hatását is blokkolta szervezetükben.

Az első szakaszban a nikotinfüggők beoltását tervezik. A dohányos minden hónapban beoltathatja magát háziorvosával, hogy szervezete egyre több nikotinellenes antitestet termeljen. Ha ezzel egyidejűleg kevesebbet dohányzik, akkor a kutatók szerint néhány hónap leforgása alatt elvonási tünetek jelentkezése nélkül is megszabadulhat a parázsló cigarettacsikkektől.

A szenvedélybetegségek szakértői ennek ellenére óvnak a túlzott reményektől. "Nem hinném, hogy tisztán csak gyógyszeres kezelés segítene" - mondta Gabriele Fischer, a bécsi egyetem szenvedélybetegség kutatási és terápiai részlegének vezetője. Szenvedélybetegségeknél a pszichikai állapot legalább olyan fontos szerepet játszik, mint a fizikai. A kórt összességében kell látnunk és kezelnünk - mutatott rá Fischer.

Tudományos felismerések támasztják alá az ehhez hasonló véleményeket. Orvosok rájöttek arra, hogy bármi legyen is a szenvedélybetegség, hasonló jelenségek lépnek fel a központi idegrendszerben, függetlenül attól, hogy a páciens heroin vagy komputer függő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását