2024. április 19. - Emma

Jobban mérgeznek a dohányosok

A magyar dohányosok ötször több mérgező szénmonoxidot lélegeznek ki, mint a nem dohányzók - többek között ez derült ki abból a 2006-2007-ben végzett felmérésből, amelyet az uniós tagállamok lakosai körében végeztek.
2007. október 19. péntek 15:07 - Hírextra
A CO azért is különösen veszélyes, mert rontja a vérellátást és emiatt szívkoszorúérszűkületet és infarktust okozhat - mondta a Független Hírügynökségnek Szilágyi Tibor tüdőgyógyász, az uniós kampány magyarországi orvosszakértője pénteken.

A 27 tagállamban végzett 111 ezer szénmonoxid mérés igazolta azt a feltevést, miszerint minél több cigarettát szív el valaki, annál több szénmonoxidot lélegez ki.

A szénmonoxid mérés alapja az a szám, amely megmutatja, hogy 1 millió levegő részecskében mennyi CO részecske van. A nemzetközi felmérés szerint egy átlag uniós dohányosnál ez a szám 17 CO részecske, egy nem dohányzónál 3,9. Magyarországon ez a két szám akár 30 illetve 6 is lehet - ismertette a szakértő a mérések eredményeit. Hozzátette: az uniós szabályok szerint a levegő szénmonoxid szennyezettsége maximum 8,5 lehet, tehát a dohányosok kilélegzett CO szintje miatt akár állandóan légszennyezettségi riadót rendelhetnének el.

A kutatás felhívta a figyelmet arra is, hogy a cigarettánál még veszélyesebbek a manapság divatos dohányáruk, így például a szivarok, a szivarkák és a vizipipák - mondta Szilágyi Tibor. Azok, akik ilyen dohánytermékeket szívnak, a cigarettázóknál is kétszer-ötször több szénmonoxidot lélegeznek ki.

Az orvosszakértő szerint a kampány és a mérések egyik legfőbb tanulsága, hogy azokban az országokban, ahol tilos a hivatalokban, nyilvános helyeken, éttermekben, bárokban rágyújtani, sokkal jobb eredmények születtek, mint azokban, így Magyarországon is, ahol megengedőbb a szabályozás. Tehát a mostani vizsgálat eredménye is azt támasztja alá, hogy szükség van egy közös, uniós dohányzást korlátozó szabályozásra - tette hozzá.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását