2024. április 24. - György

Kik APEH-es politikusok?

Vagyonosodási vizsgálatok tömegét indította az APEH a napokban. Az ellenőrzési hullám Orbán Viktor Fidesz-elnök villájához is felcsapott. Az adóhatóság érdeklődése mögött a fideszesek kormányoldali megrendelést gyanítanak, a szocialisták viszont alaptalan
2007. október 25. csütörtök 14:35 - Constantinovits Milán
Dolgozik az adóhenger

Csütörtök délben jelentette be az ellenzéki párt szóvivője, Szíjjártó Péter, hogy megindult a vizsgálat a pártelnök ellen. Mint kifejtette: „A kormányszóvivő ugyan tagadta, hogy a miniszterelnök politikai célokra használna fel állami hatóságokat a vele nem rokonszervező emberek és politikai vetélytársai elcsendesítése vagy megfenyegetése érdekében, erre azonban az élet rácáfolt, hiszen az APEH Közép-Magyarországi Regionális Igazgatósága öt évre visszamenőleg rendelt el vagyonvizsgálatot a Fidesz elnökével és pártigazgatójával szemben.”

Az ügy érdekessége, hogy nem csupán Orbán gazdagodását szeretné alaposabban szemügyre venni az adóhatóság, hanem értesüléseink szerint Kubatov Gábor pártigazgató körmére is ránéznének. Az Index úgy tudja, rajtuk kívül Kupper András újbudai városatya és Horváth Zsolt kecskeméti fideszes önkormányzati képviselő is kézhez vehette az APEH-értesítést. Velük együtt összesen eddig hét politikus esett bele az adóhatóság szórásába, és ez a szám várhatóan még emelkedni fog.

Mi állhat a háttérben? Rutinvizsgálatról vagy kifejezetten politikus-, esetleg Fidesz-ellenes akcióról van szó? Orbánék az utóbbira gyanakodnak. Szíjjártó Péter a sajtótájékoztatón közzétette: a küldött APEH-értesítések sorszámai egymás után következnek. Vagyis szerinte előre megírták az egymásra épülő felszólításokat, így nem véletlen, hogy éppen Orbán Viktor és a pártprominensek kerültek a szigorú vizsgálódások célkeresztjébe.

A szocialisták cáfolnak

Az MSZP természetesen nem késlekedett a válasszal, Pál Tibor szocialista honatya közleményben reagált Szijjártó tájékoztatójára. Mint elmondta, a Fidesz alaptalanul vádolja a kormányt, hiszen nemcsak ők, hanem szocialista képviselők is kaptak értesítést az APEH-től szja-vizsgálatról. Pál jelezte, vele szemben is folytatnak vizsgálatot.

Ennél keményebben fogalmazott Molnár Zsolt szocialista parlamenti képviselő, aki közleményében „a Fidesz hazudik”-kijelentéssel élt. Hozzátette: pártállásától függetlenül ő is kapott értesítést az APEH-től szja-vizsgálat megindításáról. Egyúttal felszólította az ellenzéki pártot, hogy az "fejezze be az alaptalan rágalmazást". Tudni kell azonban, hogy a szja-vizsgálat nem ugyanaz, mint amit a Fidesz-politikusokkal szemben kezdeményeztek.

A Magyar Nemzet szerdai számában már megszellőztette a várható vizsgálatot, azt sugallva, hogy maga a miniszterelnök kezdeményezte azt. A kormányszóvivő reagálásában viszont tagadta a kézi vezérlés vádját, mint mondta, Gyurcsány Ferencnek egyszerűen nem tartozik jogkörébe hasonló vizsgálatok megindítása. A miniszterelnök meghirdetett tisztasági csomagjának részét képezte egyébként a politikusok vagyonosodási vizsgálata, a koncepció ellenben még kizárólag törvénytervezet formájában létezik.

AZ APEH-nek sem egyszerű

Az adóhatóság is megkerestük az ügyben. R. Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője azonban kijelentette, hogy Orbán vagyonosodási ügyében nem nyilatkozhat, hiszen ez az adótitok megsértésével lenne egyenértékű. Szavaiból kiderült az is, hogy idén 14 ezer vagyonosodási vizsgálatot rendeltek el, s ebbe belekerülhettek politikusok, mert rájuk ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a többi állampolgárra.

A vagyongyarapodási vizsgálati dömping feltehetően nem csak egyszeri projekt marad. A kormány ugyanis jövőre fokozott figyelemmel kíséri majd az eltitkolt jövedelmek felkutatását. A Napi Gazdaság információi alapján egy év múlva az áthúzódó ügyekkel együtt akár 12-15 ezer vizsgálat is folyhat egyszerre. Más kérdés viszont, hogy van-e az APEH-nek elegendő kapacitása a tervezett revízió végrehajtására.

A legfőbb gond az, hogy a vagyonosodási vizsgálatok jelentős erőket vonnak el a többi ellenőrzési területtől. Ennek oka nemcsak a nagyszámú folyamatban lévő ügy, hanem mert az ilyen típusú vizsgálatok komoly felderítőmunkát igényelnek, elvégzési idejük kétszerese is lehet a rutineljárásokénál. Egy átlagos áfaellenőrzés ugyanis 3,3 revizori napot jelent.

Az APEH ellenőrzési irányelvei viszont megkönnyítik a vagyonosodási vizsgálatok lefolytatását, mivel a rendelkezések szerint ezek idejére háttérbe szorítják a többi procedúrát. Kisebb lesz a merítés a legnagyobb háromezer adózó körében, illetve jelentősen szűkül az átalakuló, adókötelezettségüket megszüntető vagy más jogutód nélkül megszűnő vállalkozások ellenőrzéseinek száma. Még nagyobb arányban csökkennek az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló vizsgálatok száma. Ezek leginkább a bejelentési kötelezettségekhez kapcsolódó rutinellenőrzések (bizonylat-ellenőrzés, cégvezetőváltás, új telephely).

A vizsgálatok mérséklése nem okoz azonban pótolhatatlan restanciát, ezek az ellenőrzések inkább támpontokat adnak egy későbbi eljárás megindításához, és nem azonnali díjbevételekre irányulnak. A Napi Gazdaság elemzése alapján viszont hosszabb távon azonban nem térül meg ez az erőátcsoportosítás, mivel összességében olcsó és hatékony ezekre az eredményekre támaszkodva megindítani az egyes ellenőrzéseket.

Mi a konklúzió? A tartósan tömeges vagyonosodási vizsgálat megfúrhatja az adóhivatal középtávú terveit, hiszen a teljes kapacitást lefoglalják az ellenőrzések. Ezt nem oldja meg a pluszban felvett ötszáz revizor sem, hiszen korábban több mint ezer fővel csökkentették az APEH létszámát. A Fidesznek viszont ez nem jelent majd könnyebbséget, mert a megindított ellenőrzéseket már nem lehet megállítani. Ha azonban nincs takargatnivaló, felesleges izgulni...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását