2024. április 27. - Zita

Ma vitáznak az áfáról

Ma folytatják le az Országgyűlésben az általános forgalmi adóról szóló törvényjavaslat általános vitáját. Az áfa-törvényt több mint ötórás időkeretben tárgyalja a Ház.
2007. október 16. kedd 08:29 - Hírextra

A törvény újrakodifikálását a Pénzügyminisztérium képviselője a gazdasági bizottság ülésen egyebek között azzal indokolta, hogy az eredeti törvény régen született és számos módosítását követően nehezen áttekinthetővé vált.

Mint a bizottsági ülésen elhangzott, az újrakodifikálással nem az adókulcsok szerkezetének megváltoztatása a cél, hanem az adózási szabályok megújítása. Az új szabályok kidolgozását segítette, hogy január elsején hatályba lépett az új közösségi áfa irányelv. Az új törvényjavaslat fő céljai közé tartozik a jogharmonizáció, az adócsalások visszaszorítása, illetve az alkalmazás segítése.

A jelenlegi szabályozáshoz képest tervezik az ingatlanok, építési telkek értékesítésére vonatkozó szabályok megváltozását, a csoportos adóalanyiság megteremtését, illetve a mezőgazdasági tevékenységet végzők által választható különleges jogállást.

Az áfa-törvény vitája után folytatódik az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitája, közel három és fél órán át.

Az Országgyűlés lefolytatja a Tisza-völgy árvízi biztonságának növelését, valamint az érintett térség terület- és vidékfejlesztését szolgáló program (a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése) közérdekűségéről és megvalósításáról szóló törvény, valamint a vízgazdálkodásról szóló törvény módosításának általános vitáját. A módosítás egyik célja a Vásárhelyi-terv megvalósításának hozzáigazítása az EU pénzügyi ciklusaihoz.

Szintén kedden kezdődik a nemek közötti tényleges esélyegyenlőség megteremtését célzó, az alkotmányt és egyes törvényeket módosító törvényjavaslat vitája. Az SZDSZ-es képviselők által beterjesztett javaslat többek között azt tartalmazza, hogy a miniszterek között mindkét nem legalább egyharmad arányban képviseltesse magát, és a választási listák esetében is biztosítsák a nemek egyenlőségét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását