2024. április 26. - Ervin

Éjszakai vita az SZJA-ról

Az Országgyűlés kedden éjszaka lefolytatta a személyi jövedelemadó (szja) meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslat általános vitáját.
2007. október 16. kedd 08:18 - Hírextra

Pettkó András (MDF) felszólalásában a mintegy 70 ezer civil szervezet, illetve alapítvány, egyesület támogatását szorgalmazta az szja 1 százalékával, emlékeztetve, hogy ennek hiányában minden harmadik szervezet valójában nem is működik.

Mécs Imre (MSZP) azt a módosító javaslatát ismertette, amely szerint ha az adózó felajánlását a kedvezményezett adminisztratív vagy más akadály miatt nem tudja fogadni, 30 napon belül más szervezet részére megismételhesse felajánlását. A képviselő értetlenségét fejezte ki, amiért egyik bizottság sem támogatta elképzelését. A kormánypárti politikus azon is változtatna, hogy az adózó a továbbiakban ne kötelezően névtelenül tegye meg felajánlását, hanem ő dönthessen neve megjelenítéséről.

Pettkó András nem értett egyez az utóbbi javaslattal, mivel értékelése szerint ez visszaélésekre adhat alkalmat a kedvezményezettek részéről. Megjegyezte: az MDF javaslata alapján az adózó a rákövetkező évben, az új adócsomaggal együtt kapna értesítést arról, hogy felajánlott 1 százaléka megérkezett-e rendeltetési helyére. Az ellenzéki képviselő civil bank létrehozását is szorgalmazta, akár visszatérítendő támogatásokkal.

Mécs Imre pitiánernek és gusztustalannak nevezte az előterjesztés azon részét, amelynek értelmében visszakövetelhető lenne az 1 százalék attól az adózótól, akinek végül kevesebb az adója, mint amit korábban kiszámolt a bevallásnál. Hozzáfűzte: az adófizetők 60 százalékát sem éri el az 1 százalékot felajánlók aránya.

Tátrai Miklós pénzügyminisztériumi államtitkár zárszavában kifejtette: a kormány csak olyan módosításokat támogat, amelyek nem érintik a törvény filozófiáját, vagyis azt, hogy az adózók közvetlenül juttassák el felajánlásokat a kiválasztott civil szervezetekhez. Étékelése szerint a Pettkó András által javasolt visszaigazolás bonyolultabbá tenné a rendszert. Nem támogatta a névhasználatot sem, mivel - mint mondta - előfordulhat, hogy az iskolákban számon kérnék a szülőktől a felajánlásokat, amiket nem utaltak át, pedig elvárták volna tőlük.

Az elnöklő Világosi Gábor lezárta a részletes vitát, majd - felszólaló hiányában - a 2006. évi zárszámadási törvényjavaslat részletes vitáját és berekesztette az ülésnapot.

A Ház kedden 8 órakor folytatja a munkát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását