2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A pápa üzenete

XVI. Benedek pápa üzenetben köszönti a missziós világnapot, amelyből részleteket olvasnak fel az ország templomaiban a vasárnapi szentmiséken - tájékoztatta Szerdahelyi Csongor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtóirodájának vezetője az MTI
2007. október 20. szombat 09:14 - Hírextra

Éppen 50 éve tették közzé XII. Piusz pápa Fidei donum kezdetű enciklikáját, amely akkor előmozdította és bátorította az egyházak együttműködését a misszió terén, különösen ott, ahol a szegénység, az erőszak, az emberi jogok szisztematikus tagadása megalázást és elnyomást okoz - áll a pápa üzenetében.

XVI. Benedek felhívta a figyelmet arra is, hogy a missziós világnap legyen alkalom arra is, hogy imákban emlékezzenek meg a mártír testvérekről, akik életüket áldozták az evangélium terjesztéséért.

A pápa leírja, hogy a missziós világnap alkalmából meghívja Isten egész népét – pásztorokat, papokat, szerzeteseket és világiakat –, hogy közösen gondolkodjanak a missziós tevékenység modernizálásáról és a sürgető és fontos feladatokról. XVI. Benedek szerint Jézus mennybemenetele előtt mondott szavai ma is aktuálisak: „Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket! Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevére, és tanítsátok meg őket mindannak a megtartására, amit parancsoltam nektek”.

Az egyes országokban működő részegyházak egész világra kiterjedő felelősségére hívja fel a figyelmet levelében a pápa, mert szerinte szükséges, hogy új lendületet adjanak a missziós tevékenységnek, annak ellenére, hogy a II. vatikáni zsinat óta valóban elkezdődött egyfajta megújulás ezen a téren.

Ennek érdekében XVI. Benedek levelében szorgalmazza, hogy erősödjön a segítségnyújtás a különböző országokban lévő közösségek, papok, szerzetesek és világiak között még az evangelizációhoz szükséges eszközök használatát illetően.

XVI. Benedek - aki szerint az önmagába zárkózás veszélye fenyegeti az egyházat - azt is megjegyzi, hogy a nyugati társadalmak kultúrája egyre inkább elvilágiasodik, ami a családok válságát és a papság elöregedését vonja maga után. Emiatt sokszor a frissen megtérített területekről kell átjönni az öreg kontinensre missziós tevékenységet végezni - utalt rá a katolikus egyház vezetője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását