2024. április 25. - Márk

Ma ér véget a Városmisszió

A budapesti városmisszió hete alatt a katolikus egyház megpróbált felvonultatni olyan módszereket és programokat, amelyeken keresztül megszólalhat a hit örömre, tartalma, meggyőződése, közösségalkotó és vigasztaló ereje - mondta Erdő Péter bíboros, prímás
2007. szeptember 22. szombat 18:17 - Hírextra

Majd évek múltán lesz látható, hogy ebből a városnak milyen haszna lett. Az eddig városmisszióknak a tapasztalatai szerint a legnagyobb hatás nem az volt, hogy tömegesen megtértek a nem hívő emberek, hanem: jobb szemmel néztek a hívőkre, a hívő emberekben pedig több bátorság kerekedett - nyilatkozta Erdő Péter, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Városmisszió Budapest 2007 katolikus rendezvénysorozat záró sajtótájékoztatóját követően az MTI-nek.

Mint elmondta, a hívő emberek rájöttek arra: nem csak azért katolikusok, hogy néha a plébánián összejöjjenek és egymás között jól érezzék magukat. Oda kell figyelniük a körülöttük élőkre, azok problémáira, szükségleteire, és arra: hogyan, milyen módon tudják a hit örömét elmondani.

Erdő Péter közölte, hogy a missziós programokat a várakozásoknak megfelelő érdeklődés övezte, és szándék van az öt missziós város - Bécs, Párizs, Lisszabon, Brüsszel, Budapest - együttműködésének folytatására. A plébániákon a legjobban sikerült programokat rendszeresen meg szeretnék ismételni - tette hozzá.

A bíboros a sajtótájékoztatón azt mondta: a városmissziót szervező budapestieknek öröm volt azt érezni, hogy "nem vagyunk egyedül". A főpásztorok jelenléte kifejezésre jutatta, hogy része vagyunk a világegyháznak.

Camillo Ruini bíboros, XVI. Benedek pápa különleges küldötte arról beszélt: a misszió fontos volt az egyház számára, hiszen újra felfedezte missziós tevékenységét és, hogy valóban missziós egyházzá kell válnia.

Ugyanakkor "fontos volt a város számára is, mert lakói megtapasztalhatták, hogy az egyház nemcsak várja, hogy térjenek be a templomokba, hanem eléjük megy az utcára" - fűzte hozzá.

André Vingt-Trois párizsi érsek azt mondta: "Nyugat-Európában a magyarországi katolikus egyházat a csend egyházának hívják, de azt tapasztaltam meg, hogy ez nem a hitnek a csendje".

A szocializmus ideje alatt is kitartó hit meghozta a gyümölcsét, amit idáig nem láttunk. Az egyház újra szabadon hirdetheti az örömhírt, és ezért most felszínre törnek ezek a gyümölcsök - tette hozzá.

A városmisszió szombaton este hangversennyel és koncerttel zárul.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását