2024. április 24. - György

Katolikusok Budapestért

A Városmisszió Budapest 2007 elnevezésű katolikus rendezvénysorozatot vasárnap szentmisén nyitja meg Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Szent István-bazilikában; a hívők és az érdeklődök egy budapesti plázában is találkozh
2007. szeptember 14. péntek 18:08 - Hírextra

A megnyitóra a bazilikába hozzák Lisieux-i Szent Teréz ereklyéjét, amelyet a városmisszió ideje alatt a Budai Ciszterci Szent Imre-templomban őriznek. Szombaton, az úgynevezett előkészületi napon, Erdő Péter mutatja be a Mindszenty-zarándoklat zárómiséjét Máriaremetén. A gyalogos zarándoklatot Udvardy György esztergom-budapesti és Bíró László kalocsa-kecskeméti segédpüspök vezeti.
Ezt követően az Iparművészeti Múzeumban ugyancsak Erdő Péter nyitja meg a Szakrális Művészetek Hete rendezvénysorozatot. Ezen a napon rendezik meg a "Nyitott templomok éjszakáját" is. A késő éjszakáig nyitva tartó templomokban programokkal várják az érdeklődőket.


A Nemzetközi Kongresszus az Új Evangelizációért elnevezésű program hétfőn veszi kezdetét. A tematikus napok előadásokból, tanúságtételekből és műhelyekből tevődnek össze.
A kongresszust plébániai programok és a város forgalmas, központi helyein zajló utcai evangelizáció egészíti ki.

 
Szeptember 19-én egész napos zarándoklat indul Esztergomba, ahol Camillo Ruini bíboros, XVI. Benedek pápa különleges küldötte mond szentmisét. Ugyancsak az olasz főpásztor celebrálja a misszió zárómiséjét szeptember 21-én a Gellért-hegyen az esti fáklyás felvonulást követően.
Érdekesség, hogy szeptember 19-én "Mit keres az egyház a plázában?" címmel beszélgetést tartanak Erdő Péterrel a budapesti WestEnd bevásárlóközpontjában.

 
A "Reményt és jövőt adok nektek" mottójú városmissziót az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szervezi, együttműködve a többi ország partner-egyházmegyéivel. A missziós héten összesen mintegy 1.500 programmal várják az érdeklődőket.


A városmisszió célkitűzései: segíteni a plébániákat a missziós lelkiség imádságos formálásában, támogatni a közösségeket, hogy az eltávolodottaknak utat mutassanak az egyházba, valamint bemutatni a XX. században élt magyar vértanúkat, mint a keresztény hitnek közöttünk élt jeleit.
Az első városmissziót Bécsben szervezték meg 2003 májusában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását