2024. április 29. - Péter

Az ünnep megzavarására készülnek

A rendőrségnek vannak olyan információi, hogy provokációkra és köztörvényes bűncselekményekre készülnek egyes csoportok az október 23-hoz kapcsolódó ünnepi rendezvényeken. Ettől függetlenül a rendőrség alapjában véve arra készül, hogy az emberek békésen f
2007. október 18. csütörtök 12:13 - Hírextra
Az elsődleges rendőri feladat most a rendezvények biztosítása, a tömegoszlatás az utolsó eszköz. A Budapesti Rendőr-főkapitányságra eddig 113 rendezvényt jelentettek be, ezek közül csak egyet nem engedélyezett - szakmai okokból - a rendőrség- közölte csütörtöki tájékoztatóján a budapesti rendőrfőkapitány.

Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya csütörtöki tájékoztatóján elmondta, hogy alapvetően békés ünnepre készül a rendőrség. A rendőrök ünnepi egyenruhában lesznek, csak a tartalékban tartott állomány visel majd bevetési egyenruhát. Ezeken a ruhákon három helyen lesz látható azonosító jelzés. A főkapitány szerint elsődleges feladata a rendőröknek a rendezvények biztosítása. Összesen 113 rendezvényt jelentettek be eddig a hosszú hétvégére. Ez a szám szombatig még változhat, de nagyságrendekkel nem lesz több rendezvény, mint amiről már most tud a rendőrség. A 113-ból egyet nem engedélyeztek: azt, aminek szervezői 13 minisztérium épületénél akartak demonstrálni. Az elutasítás szakmai indokai között a közlekedési káosz kialakulása szerepelt. A 113 eseményből összesen 20 politikai vonatkozású.

A kockázatelemzések után hat olyan megmozdulás lesz, amit kiemelt kockázatúnak minősítettek. Ezek az állami rendezvények a védett személyek jelenléte miatt, valamint azok, amik több tízezer embert vonzanak. Azokra is kiemelten figyelnek majd, amely szervezetek korábbi megmozdulásain már történt rendbontás. A kiemelt kockázatú rendezvények közül a főkapitány kiemelte a Magyar Gárda vasárnapi avatását, a Fidesz naggyűlését, a 301-es parcella koszorúzási ünnepségét, és a Magyar Önvédelmi Mozgalom hétfői rendezvényét.

A szervezőkkel egyébként mind a 113 esetben egyeztetett a rendőrség, erről jegyzőkönyv is készült. Ez arra szolgál, hogy később meg lehessen állapítani, kinek milyen felelőssége volt az adott rendezvény szervezésében és biztosításában. Nem kötelező ugyanis rendőri biztosítást kérni, de ebben az esetben a szervezők feladata a biztosítás és probléma esetén a rendezvény feloszlatása is. Tóth Gábor elmondta: a be nem jelentett demonstrációkat feloszlatják, ebben a rendőrségnek mérlegelési lehetősége nincs.

A főkapitány elmondta, hogy a rendőrségnek vannak olyan információi, hogy egyes csoportok köztörvényes bűncselekmények elkövetésére és provokációra készülnek. Ezeket a csoportokat figyelemmel kísérik és időben megpróbálnak közbeavatkozni, ha az információk helyesnek bizonyulnak. Ezzel kapcsolatban azonban többet nem árult el a főkapitány.

A következő napokban több sportmérkőzés is lesz, a rendőrség információi szerint a szurkolók egy része rendbontásra készülhet. Ezért a főkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el. Több lesz az igazoltatás, de a törvénytisztelő, békés embereket nem zaklatják. A rendőrök tudnak a hídfoglalás interneten megjelent tervéről, erre is felkészültek. Újságírói kérdésre a főkapitány cáfolta, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök operaházi látogatásakor kijárási tilalom lesz a környéken, kisebb korlátozások azonban lehetnek. Arra kérdésre, hogy a Kossuth téri zászlófelvonás csak a televízióban lesz-e látható, azt mondta, hogy az ünnepség mindenki számára nyilvános esemény lesz. A főkapitány újságírói kérdésre elmondta, a rendőrség nem kapott fenyegetést, információik szerint állami és más békés célú rendezvényekhez tervezik a rendbontásokat, de ezekről nem árulhatnak el részleteket.

Újra összeül az operatív vezetési törzs is, ahova az információk befutnak, ezeket értékelik és döntenek a szükséges lépésekről. Ebben többek között a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Nemzetbiztonsági Hivatal és a Katonai Biztonsági Szolgálat képviselői is ott lesznek. Kapcsolatban állnak a mentőkkel és tűzoltókkal is valamint a polgárőrökkel, akik ígéretük szerint jelentős létszámmal lesznek az utcákon. A rendőri szervezetek megállapodtak, hogy szükséges esetben a tömegoszlatás megkezdéséről a Budapesti Rendőr-főkapitányság határoz, a módról és szakszerűségről a Rendészeti biztonsági Szolgálat gondoskodik. Azért, hogy később egyértelmű legyen, kinek milyen feladata volt. Ehhez az eszközhöz egyébként a legvégső esetben nyúlnak. Baj esetén elsődlegesen a rendbontó csoportokat próbálják leválasztani, tagjaikat előállítani.

Tóth Gábor azt is elárulta, hogy azok a megyei csapatok, akik már csapaterős kiképzésben részesültek, azokat szükség esetén bevetik, azaz az ünnepek alatt a fővárosban lesznek. Hogy hányan, azt biztonsági okokból nem árulta el, de ígéretet tett, hogy az ünnepek után erről is beszámol a rendőrség.

A főkapitány a sajtón keresztül arra kéri az embereket, hogy az ünnephez méltóan békésen, törvénytisztelő módon emlékezzenek meg 1956-ról. Aki jogsértést követ el, az ellen határozottan és szakszerűen lépnek fel.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását