2024. április 30. - Katalin, Kitti

"Segélyezettből donorállam lettünk"

Magyarország egyre többet adakozik, az ország segélyezettből donorállammá vált - mondta Várkonyi László, a külügyi tárca szakállamtitkára kedden az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén.
2007. október 16. kedd 21:19 - Hírextra

Magyarország tavaly harmincmilliárd forint értékben adott támogatást rászoruló államoknak, ez a nemzeti jövedelem 0,13 százalékát jelenti. Ezzel Magyarország az új uniós tagok átlagánál többet, a régi tagállamoknál jóval kevesebbet költ segélyezésre és fejlesztési programokra - mondta Várkonyi László.

Kiemelte: a cél az, hogy az ország 2010-re nemzeti jövedelme 0,17 százalékát fordítsa segélyezésre, ehhez azonban jelentős többletforrásokra van szükség. Mint elhangzott, Magyarország kiemelt figyelmet fordít a rendszerváltással kapcsolatos tapasztalatok átadására, képzésekre és oktatásra.

Földrajzilag főként a szomszédos államokra és Kelet-Európára koncentrál az ország, de vannak partnerek Ázsiában és Afrikában is.

Várkonyi László szólt arról, hogy 2003 óta háromszáz magyar projekt valósult meg. Az eddigi legnagyobb az afganisztáni volt, tavaly erre félmilliárd forintot költött Magyarország, az akciók negyede, a források harmada a Nyugat-Balkánra irányult.

A szakállamtitkár szerint azzal, hogy Magyarország adakozik, segíti a magyar vállalatok piachoz jutását, a szakértők és a civil szervezetek munkáját külföldön, a segélyezés pedig növeli Magyarország presztízsét.

Beszámolt arról, hogy jövőre elindítják a mikroprojektek rendszerét, amelyekben alacsony költségvetéssel indítanának programokat, együttműködéseket egy-egy országban a helyi civil szervezetekkel. A közeljövőben Magyarország felülvizsgálja a partnerországok körét is. A szomszédos célországok megmaradnak, Ázsiában és Afrikában pedig meghatározott régiókra fognak fókuszálni.

Azt követően, hogy Magyarország csatlakozik az Európai Fejlesztési Alaphoz, 2010-11-től az országnak négy éven keresztül évente hatmilliárd forintot kell majd befizetnie. Ez az összeg afrikai, csendes-óceáni és karib-tengeri térségbe kerül majd - tette hozzá Várkonyi László.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását