2024. május 17. - Paszkál

Rekordot döntöttek életmentésben

Minden korábbi rekordot megdöntve 6 órán belül 33 ember életét mentették meg kedden a balatoni vízi rendőrök - közölte a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője szerdán az MTI-vel.
2008. augusztus 13. szerda 10:35 - Hírextra
Ideje felhívni a nyaralók figyelmét arra, hogy elég a könnyelműségekből, mert azok könnyen tragédiához vezethetnek - fűzte hozzá Horváth László.

A rendőrkapitány kifejtette: a kedd délután kialakult helyzethez nagyban hozzájárult a Balatonnál szokatlan, erős, óránként 30-50 kilométeres déli szél. Főként a tó keleti medencéjében kellett sűrűn menteniük a vízi rendőröknek, akik ugyan felkészültek a "csúcsra járatásra", de ennyi problémára nem számítottak.

A melegben a viharjelzés ellenére sokan voltak a vízen, sok strandolót, matracost, gumicsónakost és vitorlázót sodort el észak felé a déli szél, amint kikerültek a parti házak, fasorok szélárnyékából. Egy vízibicikliről öt kisgyereket kellett kimenteni, négy esetben pedig az utolsó, elmerülés előtti pillanatban sikerült a vízből kihúzni kimerült úszókat, matracba kapaszkodó embereket, törött lapáttal hánykolódó csónakok vagy törött árbocú hajók menekülő utasait.

A kimentettek között akadt német, olasz, román állampolgárságú is, de többségük magyar volt, akiknek pedig jobban kellene ismerniük a Balatonon leselkedő veszélyeket - mondta Horváth László.
A rendőrkapitány figyelmeztetett: a partszakaszonként több tízezer fürdőző, vízi járművet használó között egyre több a könnyelmű, felelőtlen ember, aki semmibe veszi a viharjelzéseket is. Ez tarthatatlan azért is, mert a héten az előrejelzések szerint forró napokra, majd a nyár egyik legnagyobb viharára és újabb déli szélre lehet számítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását