2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Szingapúr és Magyarország is kapu szeretne lenni

Budapesti tárgyalásuk után a szingapúri és a magyar miniszterelnök is azt hangsúlyozta, hogy saját országa kapu lehet, amelyen keresztül a másik állam befektetői az egész régiót elérhetik. Gyurcsány Ferenc és Li Hszien Lung kedden tárgyalt az Országházban
2007. október 9. kedd 15:50 - Hírextra

Magyarország Kelet-Közép-Európa kapuja, Szingapúr pedig Ázsia kapuja, ahonnan el lehet érni a régió többi országát is, a városállam regionális bázis lehet a magyar cégeknek - hangsúlyozta Li Hszien Lung a tárgyalást követő sajtóértekezleten.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: "azt szeretnénk elérni, hogy Szingapúr úgy tekintsen hazánkra, az Európai Unió tagjára, mint amelyen keresztül az Európai Unió egésze elérhető, és amely a közép-kelet-európai régióban meghatározó szerepet képvisel, alkalmas arra, hogy Szingapúr és Közép-Kelet-Európa között összekötő kapocs legyen".

A magyar miniszterelnök rámutatott: Magyarország és Szingapúr egymás legfontosabb kereskedelmi partnerei a saját régiójukban. Az oktatás, a kultúra és a gazdaság területén a legjelentősebb az együttműködés.

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy Szingapúr is folyamatos reformokkal alakítja át a közigazgatást, a nyugdíj- és az egészségügyi rendszert.

Magyarországnak olyan üzleti környezetet kell teremtenie, hogy vonzó legyen a szingapúri befektetők számára is - tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Li Hszien Lung kiemelte: több mint harminc szingapúri vállalat képviselője utazott vele Magyarországra.

A két kormányfő keddi találkozóján aláírtak egy gazdasági megállapodást, amely egy negyven évvel ezelőtti szerződést vált fel. Egy másik szerződést is megkötött Magyarország és Szingapúr: az intézményközi együttműködés magyar résztvevője a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) lesz, a másik pedig egyetemek közötti, az ELTE részvételével.

A magyar-szingapúri árucsere-forgalom 2006-ban meghaladta a 700 millió dollárt, ebből a magyar export több mint 130 millió, az import 580 millió dollár volt. Szingapúri cégek eddig mintegy 70 millió dollárt fektettek be Magyarországon. Szingapúr nemcsak befektetési célországként tekint Magyarországra, egyre inkább az innováció és az alapkutatás terén szeretne együttműködni - mutattak rá minisztériumi források.

Gyurcsány Ferenc és Li Hszien Lung legutóbb 2005-ben találkozott Szingapúrban, a magyar miniszterelnök délkelet-ázsiai útján. Akkor a gazdasági mellett a kulturális és az oktatási kapcsolatok fejlesztését jelölték meg célként.

Li Hszien Lung miniszterelnökként eddig kétszer járt Európában: először Nagy-Britanniában, majd Németországban és Franciaországban tárgyalt.

Magyarország és Szingapúr 1970-ben létesített diplomáciai kapcsolatot. Az első állandó magyar nagykövet 2001-ben kezdte meg működését a városállamban. Szingapúr utazó nagykövettel és tiszteletbeli konzullal képviselteti magát Magyarországon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását