2024. március 29. - Auguszta

Legyen a lelkünk is egészséges

A mentális egészség fontosságára kívánják felhívni a közvélemény figyelmét a pszichiátriai szakemberek, civil szervezetek képviselői, művészek minden év októberében azon a napon (10-én), amikor világszerte majd minden előadás, kerekasztal-beszélgetés első
2007. október 8. hétfő 19:14 - Hírextra

Az idei emléknap mottója ("lelki egészség a változó világban") arra utal, hogy kulturálisan nyitott, átjárható világban élünk, ahol minden 35. ember nemzetközi menekült, és életét olykor drámaian befolyásolja a nyelvek, vallások, hagyományok keveredése, együttélése. A mentális egészségügyi ellátásban is megjelenik, hogy az emberek miként magyarázzák, címkézik gondjaikat és mikor fordulnak orvosi segítségért.

A Magyar Pszichiátriai Társaság és a Lelki Egészségért Alapítvány hétfői - világnapi - rendezvényén Bitter István klinikaigazgató (Semmelweis Egyetem) azt emelte ki, hogy számos, népegészségügyi szempontból jelentős betegség alapja vagy kockázati tényezője mentális jellegű, eredetű. Különösen érvényes mindez Magyarországon, ahol az elkerülhető halálozásban a lelki tényezők (stressz, önsorsrontó életvezetési, konfliktuskezelési stratégiák, alkoholfogyasztás, öngyilkosság) szerepe erős. Mivel az említett kórok terén nem készült népegészségügyi projekt, a Lelki Egészség Országos Programja (LEGOP) néven futó - 2007 és 2013 közötti időszakra kidolgozott - tervezet sokéves hiányt pótol. A dokumentum meghatározza a lelki egészség javítását célzó szakpolitika és a leghatékonyabb fejlesztés jellegét, menetét.

A szakemberek számára alapkérdés, hogy a lelki egészség fogalma mit takar – jelenleg ugyanis nincs rá általánosan elfogadott definíciójuk. Abban azonban teljes az egyetértés, hogy a mentális egészség több és más, mint a mentális zavarok hiánya. Meghatározó tényezőinek egy része kívül esik az egészségügy területén, például az oktatás, a környezetvédelem, közlekedés, a földművelés, vidékfejlesztés, ifjúságvédelem hatáskörébe tartozik. A szakemberek megállapítása szerint a betegségközpontú szemlélet helyére az egészségre koncentráló megközelítésnek kell lépnie.
- Szükség van a prevenciós, testi-lelki rehabilitációt nyújtó intézményrendszer kiépítésére. Különösen nagy igény van erre jelen helyzetben, amikor a férfiak depressziója, kóros alkoholfogyasztása, a bipoláris betegség és a befejezett öngyilkosságok terén a hazai helyzet kedvezőtlenebb, mint az európai átlag, ezen belül a gyerek-serdülőkori előfordulás enyhén emelkedik, és a lakosság elöregedése igen gyors - hangzott el a Lelki Egészség Világnapja alkalmából hétfőn a Vöröskereszt elnöke, Habsburg György részvételével tartott szakmai rendezvényen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását