2024. március 29. - Auguszta

Nőtt a gyermek öngyilkosságok száma

Az ősz a depresszió felbukkanásának évszaka, többek között emiatt is tartják október 10-én a Lelki Egészség Világnapját. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a mentális egészség fontosságára, ami Magyarországon azért is különösen fontos, mert hazán
2007. október 8. hétfő 17:25 - Hírextra
Az idei világnap középpontjában a kulturális különbözőséggel összefüggő mentális zavarok állnak. Ez a mai világban azért is meghatározó jelentőségű, mert egy felmérés szerint minden 35. ember nemzetközi menekült. Az emberek mentális egészségét befolyásolja, hogy hogyan tudnak alkalmazkodni a különböző nyelvekhez, vallásokhoz és kultúrákhoz. A Magyar Pszichiátriai Társaság, a Védőháló, és a Lelki Egészségért Alapítvány ezekről a problémákról rendezett hétfőn egész napos előadássorozatot a Magyar Vöröskereszt fővárosi központjában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavalyi felmérése szerint a világon 400 millió ember szenved lelki és idegi betegségektől, közülük 350 millióan depresszióban. 40 millió a skizofrén, és évente 1 millió az öngyilkos. A WHO becslése szerint 2020-ban a depresszió lesz a második legelterjedtebb betegség a világon.

Magyarországon 150 ezer mentális beteget tartanak nyilván. Bár az utóbbi 20 évben csökkent az öngyilkosságok száma -1986-ban 100 ezer lakosból 45, 2005-ben 23 ember vetett véget önkezével az életének - , a gyermek- és serdülőkori öngyilkosságok száma azonban emelkedett. A WHO adatai szerint az 5 és 24 év közötti korosztályból 2003-ban 132-en követtek el öngyilkosságot
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását