2024. május 13. - Szervác, Imola

Kutatók Éjszakája az ELTE-n

Bűnügyi "helyszínelés", régészeti kutatás és interaktív játék is várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján, szeptember 28-án az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
2007. szeptember 24. hétfő 18:43 - Hírextra

A Kutatók Éjszakájának célja, hogy az embereket közelebb vigye a tudományhoz, s növelje a tudományos karrier vonzerejét a fiatalok körében. Szeptember utolsó péntekén Európa-szerte 29 ország több mint 150 városában zajlanak hasonló szórakoztató-ismereterjesztő események - olvasható az ELTE összegzésében.

Szeptember 28-án az érdeklődők különleges eseményekre számíthatnak a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézete, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, az Eszterházy Károly Főiskola, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Tempus Közalapítvány szervezésében.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen megrendezik a "nyomozás, bíróság és börtön testközelből" elnevezésű programot, amelynek keretében a látogatók részt vesznek "helyszínelésben", megismerkednek a hazugságvizsgálóval, az alkohol- és drogvizsgálat menetével, a bűnügyi akták és a vádirat összeállításával, s lesz bírósági tárgyalás is.

Az ELTE Kémiai Intézetében naplemente lesz fényes délben, s lombikba varázsolják a szentjánosbogár fényét, bemutatják a "részeges" gyertyát és az örökké szomjas kacsát, valamint megdobogtatják a "higany szívét".

Az érdeklődők tájékozódhatnak a földrajzi helymeghatározó rendszer, a GPS gyakorlati alkalmazásáról, s kirándulást tehetnek a robotika világába. Megismerik, hogyan lehet egyszerű elemekből robotokat építeni, s miként kelthető életre a robot a viselkedéséért felelős vezérlő program elkészítésével.

A Kutatók Éjszakáján megismerhető az élőlények kollektív mozgása pánikhelyzetben, s lesznek bemutatók is, amelyeken az érdeklődők megtudhatják, van-e személyisége a kutyának, s mire emlékeznek az ebek.

A régészeti programban a közlemény szerint restaurálás és légi fényképezés szerepel, az Egyetemi Könyvtárban pedig kódexekkel és ősnyomtatványokkal ismerkedhetnek a látogatók. Lesz interaktív játék, madárdal-kvíz, s szó arról is, hogyan jelennek meg a természeti katasztrófák a mozivásznon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását