2024. április 28. - Valéria

Álmos nővérének maradványai

A feltételezések szerint akár Álmos vezér nővérének csontmaradványai is lehetnek azok a leletek, amelyekre az észak-borsodi Kazincbarcikán bukkantak rá, az úgynevezett Boszorkányszögben - közölte Arady Zsolt történész hétfőn az MTI-vel.
2007. szeptember 24. hétfő 18:37 - Hírextra

A szenzációs régészeti leletre azután találtak rá, hogy "elindultak" egy legenda nyomában - mondta a szakember.

A történet ugyanis arról szól, hogy bár Álmost, a hét vezér egyikét (Árpád apja) kivégezték, nem érte el a Kárpát-medencét, nővére itt élt, és őt ősanyaként tisztelték. A legenda egy csodás asszonyról beszél, aki varázslatos tulajdonságokkal rendelkezett, sámán volt és gyógyító - fűzte hozzá Arady Zsolt.

A legenda részletei kapcsán azt mondta: a magyarok ősatyjának tartott Álmosnak volt egy nővére, egy táltos-asszony, akit később, valószínűleg az Árpáddal kialakult konfliktus vagy hatalmi harc miatt a mai Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére száműztek. Halála után a sírhelyének különleges erőket tulajdonítottak, de létezésére mindeddig hitelt érdemlő bizonyíték nem került elő.

Kifejtette: a több mint egy éve tartó kutatás eredményeképp a leírások és egy térkép alapján "tájolták be" az ásatás helyét, így bukkantak rá a meglepően épen maradt csontmaradványokra. Korábban egyébként a sírból már előkerült egy bronz tükörtartó és egy aranygyűrű, ami azt mutatja, hogy női sírhely, illetve arra is utal, hogy nemesi származású lehetett az eltemetett személy - mutatott rá a történész.

Arról is beszámolt, hogy mivel centiméterről centiméterre haladnak, vélhetően pár napot igénybe vesz, hogy a teljes lelet előkerüljön.

Véleménye szerint az, hogy a sír kelet-nyugat irányú, szintén erősíti honfoglalás korabeli eredetét, hiszen őseink így temetkeztek. Hozzátette, hogy egy pécsi szakértővel már felvették a kapcsolatot, aki várhatóan a jövő héten elvégzi a lelet korfelmérését. Addig a sírban talált maradványokat a földben hagyják, hogy azokat ne érje károsodás, illetve gondoskodtak az említett terület őrzéséről, hiszen hatalmas érdeklődés kíséri az ott zajló feltárást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását