2024. május 17. - Paszkál

Sarkozy a stratégiai partnerségről beszélt

A francia elnök pénteken az Országházban mondott beszédében stratégiai partnerségként jellemezte Franciaország és Magyarország viszonyát, amelyet testvérinek nevezett.
2007. szeptember 14. péntek 22:38 - Hírextra

Nicolas Sarkozy nagyra értékelte Magyarországnak a szabadságért vívott harcát a két ország szabadságszeretetből eredő testvéri, bár - mint Trianonra utalva megjegyezte - néha fájdalmas történelmi kapcsolatainak áttekintése során. Külön kitért az elmúlt, kevesebb mint húsz év során végrehajtott politikai és gazdasági reformokra, amelyeknek köszönhetően szerinte Magyarország Európa egyik legmodernebb és legdinamikusabb országa lett.

A francia elnök hangsúlyozta: a két országnak szüksége van egymásra. "Közép-Európa szívében Magyarország Franciaország számára stratégiai és lényeges partner" - mondta, hozzátéve: ezért is utazott Budapestre néhány hónappal megválasztása után. Hangsúlyozta: Sólyom László köztársasági elnökkel és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel egyaránt a stratégiai partneri viszony kiépítése mellett foglaltak állást.

A francia köztársasági elnök kitért a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlődésére, többek között a metróépítésre, a biotechnológiai és az egyetemi együttműködésre. Szorgalmazta a kereskedelmi kapcsolatos változatossá tételét is.

Bármilyen gazdagok is a kétoldalú kapcsolatok, valódi kiteljesedésüket jelenleg a két ország és a két nép csak Európához való tartozása keretében valósíthatja meg - mutatott rá a francia elnök, aki egynapos hivatalos látogatáson tartózkodik Budapesten.

Nicolas Sarkozy emlékezetett, hogy 2008. július 1-jétől Franciaország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét. Mostani magyarországi látogatásra utalva kiemelte: "Franciaország számára nincsen új és régi Európa. Nincsenek nagy és kis országok. Nincsenek és nem is lesznek számára olyan országok, amelyeknek joguk van beszélni, és olyanok, amelyeknek joguk van hallgatni. Egyenlő jogokkal és feladatokkal rendelkező országok vannak csak, amelyek az Európai Unió erejét adják. Ezt jöttem elmondani Magyarországnak" - jelentette ki a francia elnök, akinek szavait nagy taps fogadta.
A Parlamentben, ahol jelen volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin házelnök, jelenlegi és volt közjogi méltóságok, a kormány tagjai, parlamenti képviselők és a diplomáciai testület tagjai, Nicolas Sarkozy hangsúlyozta: az EU elnökeként valamennyi partnerét meg kívánja hallgatni, és cselekedni kíván. "Európa nem lehet tovább mozdulatlanságra ítélve, Európának fejlődnie kell" - jelentette ki.

Sarkozy emlékeztetett, hogy a júniusi EU-csúcson sikerült új lendületet adni az Európai Uniónak, és ebben Gyurcsány Ferenc konstruktív szerepet játszott. A Franciaország által javasolt egyszerűsített uniós szerződés kapcsán hangsúlyozta a két ország közötti nézetazonosságot. "Az intézményi válságból kilábalva most újra meg kell kedveltetnünk az Európai Uniót az állampolgárokkal"- emelte ki.

Az EU-nak a következő 25-30 év alatti fejlődésével kapcsolatos nézeteit kifejtve Nicolas Sarkozy megismételte a héten Berlinben elmondott javaslatát, hogy az EU decemberi csúcstalálkozóján bízzanak meg egy mintegy tíz magas rangú képviselőből álló testületet, amelynek feladata az EU fejlődési irányának kidolgozása, a legfontosabb területeken. A francia elnök ezek között elsőként a közös bevándorlási politika kidolgozását említette, amely elengedhetetlen a schengeni egyezmény működéséhez. Franciaország számára szükséges, hogy Magyarország teljes felelősséggel részt vegyen a schengeni térség működésében már a közeljövőben - tette hozzá.

Közös gondolkodást és fellépést igényel a klímaváltozás és az energia kérdése is - mutatott rá Nicolas Sarkozy, emlékeztetve, hogy Franciaország a kőolaj és a földgáz pótlására az atomenergia mellett döntött. Mint mondta, tudja, hogy Magyarország milyen nagy fontosságot tulajdonít az energiapolitika kérdésének, így a Nabucco gázvezetéknek, és együttműködést és segítséget ajánlott fel Budapest számára.

Nicolas Sarkozy javasolta, hogy a két ország közösen gondolja át az agrárpolitika módosításának elveit. "Ha mi nem védjük meg az európai, a magyar és francia mezőgazdaságot, ki fogja ezt helyettünk megtenni?" - tette fel a kérdést. Hozzáfűzte: Franciaország nem fél a közös agrárpolitika újragondolásától, sőt, támogatja azt.

A francia köztársasági elnök kiemelte: Európának közös biztonság- és védelmi politikára van szüksége. Szerinte Magyarországnak fontos szerep jut az európai biztonságpolitikában. "Európa csak akkor lehet független, ha képes önmaga megvédelmezni magát" - emelte ki, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem kívánja Európát és a NATO-t - amelynek Franciaország alapító tagja - szembefordítani egymással.

Koszovó kapcsán, ahol közel 500 magyar katona van jelen, Európának mindenáron meg kell őriznie az egységét - hangsúlyozta Nicolas Sarkozy.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását