2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kóka megint jól megmondta

Magyarország teljes politikai súlyával a Nabucco gázvezeték mellett van - jelentette ki Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Független Hírügynökség kérdésére, a Nabucco gázvezetékről Budapesten rendezett nemzetközi konferencia szünetében.
2007. szeptember 14. péntek 15:28 - Hírextra
A rendezvényt megnyitó miniszterelnöki beszédben egyébként alig esett szó a Nabuccóról. A kormányfő a többféle gázforrást egyértelműen sürgette, miként az EU közös energetikai politikáját is. Nem alternatíva nélküli kérdésként beszélt arról, hogy a jelenlegi orosz gázvezetékek helyett honnan, milyen hálózaton érkezzen még több gáz. A Nabucco kivitelezésének lassúságát Gyurcsány Ferenc ezúttal is bírálta.

A miniszterelnök korábban egyenesen "álomnak" nevezte az iráni és azerbajdzsáni területről kiinduló - de öt éve egy helyben topogó - Nabucco-projektet. Emiatt koalíciós feszültség támadt az SZDSZ-szel, legutóbb néhány napja.



Felszólalásában az EU energetikai biztosa elmondta: az EU jelenlegi 369 milliárd köbméter évenkénti gázfogyasztása 15 év alatt várhatóan 510 milliárdra nő, miközben az európai kitermelés most ennek fele, és már csökkenőben van. Ezért a klímaváltozást is figyelembe vevő komplex energetikai megoldásokat kell kidolgozni, amelyek új forrásokat találnak Európa számára. Ennek egyik eleme lesz a 2012-re megépülő Nabucco, amin keresztül évi 30 milliárd köbméter gáz érkezhet Oroszország és Ukrajna kikerülésével.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója borús képet festett a térség energiahelyzetéről és az orosz gázzal szembeni függéséről. Magyarországon igen magas, 42 százalék a gázhányad a felhasznált energiában, a fűtés 70 százalékban közvetlenül gázzal történik. Ráadásul a régióban Magyarországon kívül alig van számottevő tárolókapacitás, ami rendkívül rugalmatlanná teszi az ellátást. A Mol elnök-vezérigazgatója kifejezte az olajcég érdekeltségét a Nabuccóban. Ezt a gázvezetéket ugyanis nem az unió tagállamai, hanem a kontinens energetikai cégei fogják megépíteni.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását