2024. március 29. - Auguszta

Nabucco vagy más, de 2012-re megoldást kell találni

A közeljövőben konferenciát szervez a kormány az Európai Unió elképzelései szerint megépíteni tervezett Nabucco-gázvezetékről, és erre mindenkit meghívnak, "aki valamilyen információval rendelkezik a ügyben" - közölte a külügyminiszter a Figyelő című heti
2007. április 12. csütörtök 16:48 - Hírextra
"A közös európai energiapolitika nem azonos a Nabuccóval. Az unió 27 tagállamának ma még 27-féle energiapolitikája van, különböző forrásokkal, elérési útvonalakkal, eltérő lobbiérdekekkel" - szögezte le a lap csütörtökön utcára került számában megjelent interjúban Göncz Kinga. A magyar diplomácia irányítója emlékeztetett arra, hogy a Nabucco-tervet 2002-ben írták alá, eddig azonban nem sok minden történt az ügyben.

Hozzátette: az unió most kinevezett egy koordinátort, és a remények szerint hamarosan tisztábban lehet majd látni. "Néhány hét múlva én magam is elutazom Azerbajdzsánba, személyesen tájékozódni. Számos tisztázatlan kérdés adódik Türkmenisztán, Kazahszán esetében is, Iránról nem is beszélve" - közölte a külügyminiszter. Az Ausztria és Törökország között tervezett, 3300 kilométeres Nabucco-gázvezeték Közép-Ázsiából és a Kaszpi-tenger körzetéből szállítana gázt Közép- és Nyugat-Európa irányába.

A lehetséges szállítójelöltek között van Azerbajdzsán is. A Nabucco-vezeték építési költsége az elképzelések szerint mintegy 4,6 milliárd euró lenne és 2011-ben kezdene üzemelni. Göncz Kinga a Figyelőnek adott interjúban azt mondta, 2012-ig valamilyen megoldást kell találni, mert több gázra lesz szükség, mint amennyi most elérhető. Kitért arra, hogy ma még nem tudni, a Nabucco és az orosz érdekeltségű Kék Áramlat gázvezeték kizárja-e egymást, vagy tud párhuzamosan létezni, emellett a Kék Áramlat folytatása, nyomvonala sem dőlt még el.

"Zajlanak a tárgyalások és nemcsak velünk, de a szerbekkel és másokkal is. A Nabucco lenne az igazi diverzifikálás, de még sok a nyitott kérdés" - fogalmazott Göncz Kinga.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását