2024. április 26. - Ervin

Kóka János nyílt levele Orbán Viktornak

Mint mindig, most is teret adunk a nyílt leveleknek, jelen pillanatban két részt is közlünk.
2007. augusztus 29. szerda 15:58 - Hírextra
Tisztelt Elnök úr!


Vannak olyan események, amelyek egyértelmű szavakat és tetteket követelnek. A Magyar Gárda, mint a Jobbik nevű szélsőjobboldali politikai párt félkatonai szervezetének megalakulása bizonyára ezek közé tartozik. Az elmúlt hét megszólalásait figyelve, megállapítható, hogy a Fidesz a mai napig nem foglalt állást egyértelműen egy olyan ügyben, amely hazánkban és külföldön sokakat megbotránkoztatott és jogos félelemmel töltött el.

Ön, Elnök úr, az elmúlt héten, valamilyen általam nem ismert ok miatt, nem tartotta fontosnak, hogy megszólaljon, és világossá tegye az álláspontját. Az Ön hallgatása nem nyugtatja meg a mérsékelt politikára vágyó polgárok millióit, legyenek hívei bármelyik pártnak, de bátorítóan hat azokra, akik pontosan érzékelik, hogy az utóbbi időben a szélsőséges nézetek egyre nagyobb támogatást kapnak a közélet fontos szereplőitől. Az Ön alelnöke, a kettős beszéd ismert megoldásához menekülve, nem azért kritizálta a Magyar Gárdát, mert az visszataszító eszméket és történelmi időket felidézve jött létre, hanem, homályos összeesküvéselméletet gyártva, a kormányoldalra próbálta áttolni a felelősséget. A Fidesz részéről eddig egy polgármester és egy ifjúsági szervezet határolódott el a Magyar Gárdától.

Ez kevés. A szélsőségek visszaszorításához arra van szükség, hogy minden demokratikus erő a legmagasabb szinten ítélje el a nyilas és leventemozgalomra emlékeztető szervezkedést. De tovább megyek: ma már nem csak szavakra, tettekre is szükség van. Még az esetleges egyértelmű állásfoglalások sem érnének semmit, ha a tettek megcáfolják. Hiába határolódna el Ön a Magyar Gárdától, ha közben a pártja bizonyos helyeken együttműködik ennek a félkatonai szervezetnek a politikai szárnyával. Márpedig ma ez a helyzet.

Az általánosan elfogadott nyugat-európai gyakorlat az, hogy a mérsékelt politikai erők semmilyen cél érdekében nem fognak össze szélsőséges pártokkal. Sem a parlamentben, sem az önkormányzatokban. A hatalom megszerzése sem országosan, sem a helyi politikában nem legitimálhatja a szélsőjobboldal támogatásának elfogadását.

  _________________________________________________________

Tisztelt Elnök úr!

Az SZDSZ elnökeként egy ajánlattal fordulok Önhöz.

Tisztában vagyunk azzal, hogy az önkormányzatoknak szükségük van költségvetésre, fontos jogszabályok meghozatalára a biztonságos működés érdekében. Ha a Fidesz nyilvánosan felmondja az együttműködést a Jobbikkal azokban az önkormányzatokban, ahol ilyen együttműködés létezik, akkor arra kérem az ottani SZDSZ-es frakciókat, hogy a konstruktív ellenzékiség új formáját megvalósítva, átérezve az új helyzetből adódó felelősséget, segítsék a kisebbségben maradt vagy csupán törékeny többséggel rendelkező fideszes vezetésnek az önkormányzatok működőképességének megőrzését.

Ez nem koalíciót jelent, hanem olyan egyedi és eseti megállapodásokat, amelyben felelős pártok képesek az együttműködés olyan formáinak működtetésére, amelyek garantálják, hogy a szélsőséges pártok politikai karanténba kerüljenek.

Tisztelt Elnök úr!
Választani kell a szélsőségekkel vagy a demokratikus pártokkal való együttműködés között. Meggyőződésem, hogy az utóbbi akkor is hasznosabb a nemzet számára, ha az előbbi esetleg kényelmesebb lehet valamelyik polgármesterének. Nyitott vagyok a megállapodásra, mert őszintén hinni akarok abban, hogy a Fidesz és az SZDSZ világnézete közötti különbség bármilyen nagy, még mindig kisebb, mint a Fidesz és a szélsőjobboldal közötti különbség.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását