2024. április 19. - Emma

Jön a Fizioterápia Világnapja

Szeptember 8. a Fizioterápia Világnapja annak emlékére, hogy 1951. szeptember 8-án alakult meg a Gyógytornászok Világszövetsége. A világnapot Magyarországon 1998-ban tartották meg először.
2007. szeptember 7. péntek 12:21 - Hírextra

A fizioterápia a természetes gyógymódok összességét jelenti, a természet energiáit (kémiai, mechanikai, hő, elektromos, mágneses) használja fel gyógyításra. A fizioterápia nem tévesztendő össze a természetgyógyászattal és a fizikoterápiával, amin a köznyelv az elektromos árammal történő kezeléseket érti. Magában foglalja a mechanoterápiát (gyógytorna, masszázs), elektroterápiát (villanykezelés), hidro- és balneoterápiát (gyógyvíz, iszapkezelés) és a fényterápiát.

A sokáig a szakma mostohagyermekének számító fizioterápia a négy nagy orvoslási területen belül a legrégebbi, majdnem egyidős az emberiség történetével (a másik három ág a sebészi kezelés, a gyógyszeres terápia és a pszichoterápia.) Még nem léteztek gyógyszerek és sebészi eljárások, amikor az emberek tapasztalati alapon már felhasználták a természet különböző gyógyhatású tényezőit (termálvizek, iszap stb.). Ma sincs olyan klinikai szakma, műtéti beavatkozás, megelőző, rekreációs tevékenység, amely nélkülözni tudná a fizioterápiát.

A fizioterápia fejlődését a balneoterápia határozta meg: a gyógyforrások mellett más fizioterápiás beavatkozást nyújtó részlegeket létesítettek. Magyarország gyógyvizeinek gazdagságát már a rómaiak és a törökök is felismerték, fürdőkultúrájukat a mai napig fennálló emlékek bizonyítják. 1891-ben orvosokból, mérnökökből, hidrogeológusokból - Magyarország első orvosi egyesületeként - alakult meg a Magyar Balneológiai Egyesület. A múlt század rohamos technikai fejlődése, az elektromosság felfedezése nagymértékben fejlesztette a fizioterápiát, s egyre több területen kezdték mesterségesen előállítani a természet energiáit.

A fizioterápia elsősorban annak köszönheti reneszánszát, hogy helyileg, a beteg testrészen fejti ki hatását, és helyes alkalmazása esetén nincs semmi mellék- vagy utóhatása. Manapság a fizioterápia gazdag tárházából a gyógytorna a legjelentősebb, köznapi értelemben ezt is értik alatta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását