2024. május 2. - Zsigmond

Érdemes megtervezni a nyaralást

A kellemetlenségek elkerülése érdekében jó tanácsokkal segíti a nyári szabadságukat idehaza vagy külföldön töltőket a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (KÖFE).
2010. február 28. vasárnap 15:05 - HírExtra
A jogszabályi változások hatására ma már csak olyan vállalkozás szervezhet utazást, amely a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal engedélyével rendelkezik. Ha az engedéllyel rendelkező társaság anyagi helyzete miatt nem tudja teljesíteni vállalását, az érdeklődő az iroda által megjelölt hitelintézethez, illetve biztosítóhoz fordulhat. Utazási szerződést csak írásban szabad kötni, és annak a szolgáltatás minden lényeges elemét tartalmaznia kell. Mindig tanácsos elolvasni az általános szerződési feltételeket és az utazási katalógust is, mivel kiegészítő információkat tartalmazhatnak - közölte a KÖFE az MTI-vel.

Ha a szerződés tartalmazza, az utazási iroda emelheti az utazási díjat a többi között az üzemanyagköltségek, az adó, az illeték vagy a deviza forintárfolyamának változása miatt. Ebben az esetben írásban kell közölni a módosítás indokát és mértékét az utassal, és az utazás megkezdése előtti húsz napon belül már semmilyen emelés nem lehetséges. Ha a díjemelés a nyolc százalékot meghaladja, az utas elállhat a szerződéstől.

A KÖTE közleménye szerint ha a szolgáltatás nem felel meg a szerződésben foglaltaknak, értesíteni kell az utaskísérőt vagy a helyszíni szolgáltatót. A jegyzőkönyvet érdemes aláíratni az utastársakkal, fényképeket készíteni a kifogásolt területről, szállásról vagy ételről. Amennyiben a hazaérkezés után az utas nem tud egyezségre jutni az utazási irodával az ár csökkentéséről vagy a kártalanításról, akkor az ingyenes és gyors eljárást biztosító békéltető testületek egyikéhez lehet fordulni.

A fapados légi járatokra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint a hagyományos légi társaságokra - hívja fel a figyelmet az egyesület. Ha a járatot törlik, vagy úgy utasítják vissza a beszállást, hogy az nem az utas hibájából történik, akkor a szolgáltatást igénybe vevő kártalanításra és a jegy árának visszatérítésére jogosult. Az Európai Bíróság tavaly ősszel meghozott ítélete alapján ráadásul akkor is jár a jogszabályban meghatározott kártalanítási összeg (250-600 euró a repülőút hosszától függően), ha a járat több mint három órás késéssel érkezik a célállomásra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását