2024. április 25. - Márk

Szőlő, must, mazsola a tányéron

A szüreti lakomák ideje most következett el a vendéglátásban: míg eddig főleg borban párolták a sülteket, újabban a mustban való sütés-főzés is dívik. A szőlőtőkén még friss szőlőlevél is található. Ezekbe ajánlatos tölteni a fűszeres pulykamellet, amely
2007. október 18. csütörtök 09:32 - Hírextra
A malaccsülöknek karakteres ízt ad a mustban párolás: mellé borókás savanyú káposzta és hagymás törtburgonya a köret.

A hal is szereti a bort: a kurkumában pácolt füstölt vajhalszeleteket szamorodnis szőlőraguval kényeztetik el a szakácsok.

A szőlős-túrós rétes mellé borhabot kínálnak desszertként. A szőlőből szorbetet is készítenek - azaz jeges állagú, fagylaltszerű, üdítő, nem túl édes, köztes fogást - amelyet karamellizált aranymazsola bolondít meg.

Eddig nem nagyon használták fel szüret táján a séfek a szőlőt, a bort, a mustot, pedig éppen az volna a jó, hogy az étlapnak legyen szezonális jellege, a megszokott, hagyományos ételek mellett mindig szerepeljenek azon izgalmas, aktuális fogások is - mondta el a Magyar Étrend Egyesület elnöke, Mózes Péter főszakács az MTI munkatársának. Egyebek között az az egyesület célja, hogy erre buzdítsa a magyar vendéglátás kulcsszereplőit, a szakácsokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását