2024. május 6. - Ivett, Frida

Zsidó Kulturális Fesztivál Szegeden

Harmadik alkalommal rendezik meg a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált, a vasárnap kezdődő és november 11-ig tartó rendezvényen kiállítások és hangversenyek várják az érdeklődőket a Tisza-parti városban - tájékoztatta Lednitzky András, a Szegedi Zsid
2007. augusztus 30. csütörtök 20:32 - Hírextra
A fesztivált 2005-ben azzal a céllal indították el, hogy bemutassák a város zsidóságának múltját, jelenét, s talán jövőjét is, megismertessék kultúráját a szegediekkel - mondta az elnök.

A fesztivál rendezvényei, amelyek ízelítőt adnak a magyar és a magyar-zsidó kultúrából, elsősorban a szegedi új zsinagóga köré csoportosulnak, itt lesz vasárnap este a megnyitó is, amelyen a Sabbathsong Klezmer Band ad koncertet. A hangverseny előtt átadják Izrael leköszönő budapesti nagykövetének, David Amonnak a Lőw Immanuel-emlékplakettet, Farkas Andrásnak, a szegedi Magyar-Izraeli Baráti Társaság titkárának pedig a Lőw Lipót-díjat - közölte Lednitzky András.

Szintén vasárnap estétől látható Magyarország második legnagyobb zsinagógájának emlékcsarnokában Az élő zsinagóga című, Dusha Béla fotóművész alkotásaiból rendezett tárlat.
Szeptember 20-án a Szegedi Szimfonikus Zenekar ad hangversenyt a közelmúltban elhunyt karmester, Fürst János emlékére. A hónap végén Kalandozások az amerikai dzsessz világában címmel Fellegi Balázs operaénekes, Farkas Sándor zongoraművész és barátaik lépnek föl, október 7-én pedig a Fricsay vonósnégyes és Kerek Ferenc, Liszt-díjas zongoraművész hangversenyét hallhatják az érdeklődők. Október 14-én Varnus Xavér, tíz nappal később pedig Csanádi László orgonaművész és tanítványai koncerteznek a szegedi új zsinagógában.

Az épület emlékcsarnokában szeptember közepétől New York egy magyar fotóművész szemével címmel Révész Tamás tárlata látható, azt követően pedig a Halasi Csipkemúzeum vendégkiállítását csodálhatják meg a látogatók. Októberben Paul Goldman sajtófotóiból, majd Szépné Tóth Katalin üvegfestő alkotásaiból nyílik tárlat a fesztivál keretében Szegeden.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását