2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tűzistenek kiállítása

Tűzistenekről készített kisplasztikákból nyílt kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban kedden. "Tűz istene, tűz ura, lángzó isten, láng ura add meg, amit kérünk, óvj, amitől félünk" - köszönti a látogatót a tűzistenhez szóló imádság a múzeum kiáll
2008. március 18. kedd 20:10 - Hírextra

Míg Szent Borbála, Szent Flórián és a főnixmadár neve sokaknak ismerősen cseng, addig Ahuramazda, Xiuhtecutli, vagy Huehueteotl esetében már nem biztos, hogy ugyanez állítható. Ez nem is csoda, hiszen ezek a tűzistenek, védőszentek távoli kultúrákban - Ahuramazda perzsa, Xiuhtecutli és Huehueteotl azték - közismertek.

"A kiállítás egyfajta kitekintés, hogy milyen tűzistenek léteznek a világban. Régóta terveztük, hogy legyen egy ilyen gyűjteményünk, szerencsére nagyon jó kapcsolatban állunk a Képző és Iparművészeti Szakközépiskolával, így a végzős hallgatók jóvoltából készült el a tíz tűzisten, védőszent kisplasztikája" - mondta a távirati irodának Csicsmann Gyula, a Tűzoltó Múzeum vezetője.

A még nem említett tűzistenek közül az indiai Agni, a japán Fudo, a görög Hestia és a római Vulcanus tűzisten szobra, valamint a róluk és alkotóikról szóló rövid ismertető látható a tárlaton, amely április 20-ig látogatható a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását