2024. május 3. - Tímea, Irma

Szomorú mementó

Öt halott és több száz sérült - így végződött egy évvel ezelőtt az augusztus 20-i esti tűzijáték a fővárosban. A látványosság idején ugyanis hatalmas vihar tört ki. A tragédia után számos vizsgálat indult, felelősöket kerestek a szervezők és az állami sze
2007. augusztus 20. hétfő 11:07 - Hírextra
Tavaly a tűzijáték este 9 órás kezdésével szinte egyidőben óriási vihar tört ki Budapesten. Óránként 100 kilométernél is erősebb szél fújt, és özönvízszerű eső zúdult a városra. A viharban a szél több fát is kicsavart, az egyik egy 12 éves kislány és egy férfi halálát okozta, egy idősebb nő pedig az ítéletidőben szívrohamot kapott. Egy román házaspár a Dunába fulladt, mindketten egy kishajóról nézték a tűzijátékot. A viharban csaknem ötszázan megsérültek.

A történtek után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Szilvásy György akkori kancelláriaminiszter vezetésével azonnali vizsgálatot rendelt el.
Ez megállapította, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) másfél órával a tűzijáték előtt piros színű, vagyis a legsúlyosabb szintű riasztásról küldött jelzést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF), ott azonban ezt csak későn - fél tizenkettőkor - olvasták el. A vizsgálat után fegyelmi eljárás indult a két szervezet több munkatársa ellen, az OKF ügyeletesét pedig el is bocsátották csakúgy, mint a Miniszterelnöki Hivatal ünnepért felelős főosztályvezetőjét.
A vizsgálat politikai felelősséget nem állapított meg. Közben az ellenzéki pártok Szilvásy Györgyöt, mint a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert nevezték meg felelősnek.

Nem ez volt azonban az egyetlen vizsgálat. A környezetvédelmi minisztérium, az OMSZ és az OKF is elemezte a történteket, emiatt újabb és újabb fegyelmik, illetve felmentések következtek.

Ezután ombudsmani vizsgálat is indult, amely elsősorban a Miniszterelnöki Hivatalt nevezte meg felelősnek, amiért nem gondoskodott a tömeg biztonságáról, nem készült fel egy esetleges veszélyhelyzetre. A vizsgálat eredményeként hibázott a rendőrség is, mert még a vihar előtt leállíthatta volna a rendezvényt.

Közben a tűzijáték sérültjei közül 25-30-an, illetve a három elhunyt hozzátartozója kártérítésért beperelte a kancelláriát, a rendőrséget, a katasztrófavédelmet, illetve a tűzijátékot lebonyolító ügynökséget.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását