2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A cégeladás

Megszületett a döntés, mi szerint cégét értékesíteni fogja a jövőben, de nem tudja, hogy ennek mi lenne a céghez és az Ön céljaihoz tökéletesen illeszkedő módja?
2023. március 1. szerda 09:42 - HírExtra

Elképzelhető, hogy más megoldást kell alkalmaznia, ha szeretne visszavonulni és mást akkor, ha a cégeladás után újabb vállalkozást szeretne indítani? És mi a legjobb struktúra akkor, ha meglévő cégeinek refinanszírozására, illetve ezek fejlesztésére szánja a cégeladás során befolyt összeget?

Természetesen az is befolyásolja az egész megoldási struktúrát, ha a cégért kapott összeget családja hosszútávú anyagi biztonságának megteremtésére szeretné fordítani, vagy ha azt szívesebben használná fel rövidtávú életviteli szempontok szerint.

A cégeladás stratégiájának meghatározása esetén az a cél, hogy a cég értékesítését olyan struktúrában tudja véghez vinni, amely a leginkább megfelel a vagyonnal kapcsolatos további elképzeléseinek.

Holdingtársaság

Ebben az esetben a magánszemély és az operatív társaság / társaságok közé egy közbenső cég, a holdingtársaság ékelődik be és a tulajdonos ezen a holdingtársaságon keresztül kezeli az operatív működést végző cégeket.

A holdingtársaságok létrehozatala igen jellemző, amikor a végső tulajdonos a vagyonát több társaságban, vagy akár több országban működő társaságokban tartja.

A társaságcsoport működésének egységes irányításán túl a holdingtársaság létrehozatala több adózási előnyt is biztosít:

- adómentesen mozgatható a társaságcsoport felhalmozódott vagyona a csoporttagok között a holdingtársaságon keresztül

- adómentesen értékesíthetők a társaságcsoport leányvállalatai a holdingosítás után

Magyarország ideális hely holdingtársaságok létrehozatalára a bejelentett részesedések adómentessége, az osztalék adóalapból való levonhatósága, illetve a külföldi társaságok részére fizetett jövedelmek forrásadómentessége miatt.

Bizalmi vagyonkezelés

A bizalmi vagyonkezelés során a vagyonrendelő ingyenesen átadja vagyonát vagy annak egy részét egy másik személy, a vagyonkezelő részére. A szerződés alapján a vagyonkezelő a vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi jogosítványokat gyakorolja, a vagyont kezeli és azt, valamint annak hozamát a kedvezményezett / kedvezményezettek részére kiadja.

A magyar jog sajátosságai miatt a vagyonrendelő és a vagyonkezelő személyének nem kell egymástól elválnia feltétlenül, tehát lehetőség van még arra is, hogy a vagyonrendelő a vagyont saját magának, vagy akár egy általa létrehozott társaságnak (mint vagyonkezelőnek) adja át.

A fentiek szerint biztosítható az, hogy a vagyonrendelő továbbra is közvetlen kontrollt tudjon gyakorolni átadott vagyona felett.

A bizalmi vagyonkezelés körébe átadott vagyon kikerül a vagyonrendelő tulajdoni köréből, így a bvk alapítása meg tudja védeni a vagyont a vagyonrendelővel szemben támasztott esetleges igényekből eredő kockázatoktól. Fontos kiemelni, hogy az átadott vagyontárgyak nem kerülnek a vagyonkezelő saját vagyonába sem, ezért az a vagyonkezelő kockázatainak sincsen kitéve.

A bvk-ba bevitt vagyontárgyak nem képezik a hagyaték részét sem a vagyonrendelő halála esetén, ezért bvk létesítésével mind a Ptk. merev öröklési jogi rendszere, illetve a hagyatékátadással kapcsolatos adminisztráció is elkerülhető.

A bvk több adózási előnyre is lehetőséget teremt. Lehetővé teszi egyrészt a vagyonrendelő tulajdonában levő vagyontárgyak (pl. társasági üzletrészek) piaci értékre való felértékelését. Másrészt, egyes feltételek fennállása esetén a bvk adómentességet élvez. Ezen felül a bvk-ba bevitt értékpapírok tartós befektetési számlára is helyezhetők, így biztosítva a hozam adómentességét magánszemély kedvezményezettek esetén is.

Cégeladás előtt áll? Keresse tapasztalt kollégáinkat a lenti elérhetőségeken:

Telefon: +36 1 889 2800
E-mail: info@vagyontervezes.hu

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását