2024. július 24. - Kinga, Kincső

Magasan tetőzik a cégalapítási kedv

Több mint kétszer annyi az új cég, mint tavaly ilyenkor, és több mint három hónapja rekord magasságokban a hazai cégbejegyzések száma.
2021. május 19. szerda 14:55 - HírExtra

„2011-ben volt utoljára, hogy három egymást követő hónapban 3 ezer feletti cégalapítást regisztráltunk, és úgy tűnik, a trend tartós lehet” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője. Áprilisban 3222 cégalapítás került közzétételre Magyarországon, ami több szempontból is igen érdekesnek számít. 2020 áprilisában a COVID első hulláma okozta sokkhatás sokéves mélypontra lökte a cégalapítási kedvet. Az alacsony bázisnak és a magas aktuális értékeknek köszönhetően a 2021 áprilisi cégbejegyzési érték több mint 123 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Ilyen nagyságrendű kilengés nem volt tapasztalható az elmúlt években, és korábban is jellemzően csak jogszabályváltozások, vagy egyéb technikai hatások miatt láthattunk hasonlót.

Másik érdekessége a mostani adatsornak, hogy egyértelműen látszik az, hogy nem ideiglenes cégalapítási kilengésről van szó. Az elmúlt három hónap cégalapítási átlaga 30 százalékkal haladja meg a rendkívül magas bázisnak számító 2019-es és 2020-as értéket is. Mivel a cégtörlések száma továbbra is igen alacsony értéket mutat, az országban működő társas vállalkozások száma tovább növekedett. Jelenleg 523 ezer társas vállalkozás működik Magyarországon.

Mindezek mellett az egyéni vállalkozók száma még a társas vállalkozásokánál is jobban növekszik. Április hónapban 6575 új egyéni vállalkozás került bejegyzésre, azaz az egyéni vállalkozók számának növekedése alig lassul az év elejétől szigorodó KATA szabályozás ellenére. Jelenleg mintegy 572 ezer egyéni vállalkozó működik az országban, így tovább nyílik az olló az egyéni és társas vállalkozások száma között, annak ellenére, hogy a társas vállalkozások száma is gyorsan növekszik.

A magas cégalapítási értékek mellett a cégtörlések száma tovább esett, áprilisban mindössze 1360 cégtörlés került közzétételre, ami az elmúlt 12 év legalacsonyabb cégtörlési értéke. A megszűnések száma továbbra is a kényszertörlések szüneteltetése miatt alacsony. Vélhetően a kényszertörlések újraindításával fokozatosan feldolgozásra kerülnek a hátralékok, és komolyabb cégtörlési hullám is megjelenik a statisztikákban majd. A megszüntetéshez vezető eljárások között a végelszámolások dominálnak, de a felszámolások számának növekedése némi aggodalomra ad okot.

Áprilisban 648 felszámolási eljárás került közzétételre, ami több mint 3 éves rekordnak számít. Ráadásul a felszámolások száma 4 hónapja folyamatosan és erőteljesen növekszik. Ez már utalhat arra, hogy a tőkéjükből kifogyott vállalkozások ellen elfogyott a türelem egyes hitelezők részéről, és a járvány vége fele közeledve többen törekednek soraik rendezésére, kintlévőségeik behajtására.

A magas felszámolási érték ugyanakkor még lehet technikai hatás is. „A májusi – nem lezárt – felszámolási értékek már valamivel bíztatóbbak, és a végrehajtások számának alakulása is arra utal, hogy egyelőre nem kell komolyabb felszámolási hullámtól tartani az országban” – mondja az Opten elemzője. Április hónapban mindössze 2360 társas vállalkozás került végrehajtás alá, ami az idei év legalacsonyabb értéke. 2021 második fele hozhat még meglepetéseket mind végrehajtási, mind felszámolási fronton, ez az időszak fogja igazán megmutatni, hogyan sikerült a hazai vállalkozásoknak átvészelni a koronavírus járvány gazdasági hatásait.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) áprilisi értéke átlagosan 10-11 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Tolna megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Komárom-Esztergom megye produkálta.

Forrás: Opten
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását