2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A LED fényhidak törvényi háttere

A manapság egyre népszerűbb LED fényhidak törvényi hátterének járunk utána. Lehet-e használni és ha igen, akkor milyen feltételek mellett ezeket a kiegészítő LED világításokat.
2022. június 8. szerda 15:15 - HírExtra

A LED fényhidak a munkalámpákhoz hasonló kiegészítő világítás szerepét töltik be. Elsősorban munkavégzéshez terepjáráshoz használják, de nagyon sokan szerelik fel azért, hogy az esti közlekedés mellett többlet fényt biztosítsanak maguknak. 

A legtöbb LED fényhíd használata közúton nem engedélyezett. Ennek több oka is van, többek között az, hogy a lámpa fénye a szembejövő autóst elvakítaná. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet a mindenkori szabályoknak megfelelően felszerelni a lámpákat. Sokan ezt a jogi kiskaput használják ki, amikor felszerelnek egy vagy több LED fényhidat, vagy LED munkalámát az autójukra. 

Azoknak, akik jogkövető módon szeretnének eljárni is van tökéletes megoldás. Ez nem más, mint az e jeles fényhíd. Nagyon vigyázni kell, mert itt sem minden arany, ami fénylik. Nagyon sokan csak ráírnak egy E jelet a lámpára ezzel megtévesztve a vásárlót. Éppen ezért fontos, hogy ilyen fényhidakat csak megbízható boltból érdemes vásárolni, mert azok biztosan eredeti, a hatoságok által is elismert és bevizsgált lámpákat árulnak. 

Egy eredeti e jeles LED fényhíd teljesítménye általában alacsony, maximum 200 wattos, a lámpa lencséjére van ráírva a hatósági E jel. Ami egy számsorból is áll. Ez a számsor határozza meg a lámpa felhasználási módját. Ezek a fényhidak ködlámpaként használhatóak, éppen ezért azok a szabályok vonatkoznak rá, mint a hagyományos ködlámpákra. 

Ha Ön is vásárlás elött áll, akkor érdemes tájékozódni, mielőtt gyenge minőségű, hamis jelzésű lámpát szerel fel, ami nem csak szabály ellenes, de az autó elektronikájában is kárt tehet.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását