2024. március 29. - Auguszta

Hogyan válassza ki a legideálisabb LED szalagot?

A LED világítástechnika kifejezetten nagy népszerűségnek örvend napjainkban, hiszen mindamellett, hogy kiemelkedő technológiai előnyökkel jár használata, környezeti tulajdonságai is kifejezetten pozitívak.
2020. december 9. szerda 06:46 - HírExtra

Energiatakarékos működése, strapabíró és kevésbé törékeny volta biztosítja hosszú élettartamát és költséghatékony voltát a hagyományos izzókkal szemben. Azonban van a LED világító eszközöknek egy típusa, amely a piacra való berobbanását követően is lankadatlan keresletnek örvend. Ez az eszköz a LED szalag.

A LED szalag az elmúlt évek legkedveltebb és legjobban kihasznált fényforrásának mondható, hiszen felhasználási módja kifejezetten sokoldalú és kreatív, szinte csak a képzelet szab határt felhelyezésének. A választék széles, így sokan bajba kerülhetnek, amikor vásárlásra kerül a sor. 

Mit kell tudni a LED szalagról?

A LED szalag, vagy más néven LED csík nem más, mint egy nyomtatott áramkörű nyáklap, amely felületére SMD LED-eket szereltek. Egyszerű felépítésének köszönheti azt, hogy rengeteg típusa és változata ismert, mindez a nyáklap típusa és a LED chipek száma alapján.

A chipek típusait különböző számsorokkal jelzik - 2014, 2216, 5630, 2835, 3528, 5050, csak hogy a legnépszerűbbeket említsem -, amelyek leginkább a chipek méretére és felépítésére adhatnak utalást. A LED szalag típusát azonban még befolyásolhatja a nyáklap szélessége, a LED színe és fényerőssége, a LED szalag IP-védelme, valamint az 1 méterre jutó chipek darabszáma egyaránt.

Feszültség és teljesítmény alapján is megkülönböztethet számos típust, de a LED szalagok többsége 12V vagy 24V egyenáramú feszültségről működik. Ennek a tulajdonságának köszönhetően elengedhetetlen egy LED tápegység beszerzése, hiszen nem lehetséges üzembe helyezni nélküle. A LED tápegység feszültségének meg kell egyeznie a szalag feszültségével ahhoz, hogy működőképes legyen a rendszer. 

Egyéb fontos tényezők meghatározása

A szalag teljesítménye egy méternyi darabra határozható meg. Ez az érték 4,8 W-tól egészen 35 W-ig terjedhet. A teljesítmény mellett azonban elengedhetetlen tudatában lennie annak a tényezőnek, hogy hány darab chip található 1 méteren, hiszen minél sűrűbben helyezkednek el a chipek egymás mellett, annál homogénebb a fény, azaz kevésbé látszik különálló pontoknak, mint egy teljes egésznek. Több információ érdekében keresse fel a LEDLámpaház.hu weboldalát!

Kifejezetten lényeges tényező a LED szalag színe és színhőmérséklete egyaránt, hiszen befolyással lehetnek a szoba egészének hangulatára. Fehér színű LED választása esetében 3 színhőmérséklet közül válogathat - legyen szó a meleg fehér, a hideg fehér vagy a természetes fehér árnyalatról -, mindegyik használata más jellegű helyiségben ajánlott. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását