2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Meglepő: Momentum a közmédiában

Szerdán Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja és megválasztott képviselője a közmédia vendége volt. Egy normálisan működő demokráciában ez nem lenne hír, de sajnos ma Magyarországon ez egy különleges alkalomnak számít.
2022. április 13. szerda 16:27 - HírExtra

Legutóbb ugyanis három évvel ezelőtt, az Európai Parlamenti választások előtt kaptunk meghívást és megjelenési lehetőséget a közmédiától, akkor is mindössze 5 percben. Azóta sem az M1, sem a Kossuth rádió, sem a közmédia bármelyik másik csatornája nem küldött hivatalos felkérést egy beszélgetésre sem a Momentum politikusai részére.

Hajnal Miklós az M1 műsorában amellett, hogy a fentiekre rávilágított, kiemelte, hogy a közmédia elfogultságát már a kormánypárti Bencsik Gábor is nehezményezi. Az M1 műsorvezetője próbálta védeni a mundér becsületét, miszerint a híradóban mindig mindenről beszámolnak, Hajnal Miklós erre reagálva azonban, Hajnal kihangsúlyozta, hogy "olyan dolgokat adnak sokszor a szánkba, amiket mi nem mondunk"

„Azért is jöttem be ma ide, hogy rávilágítsak, hogy az ellenzéki képviselők eszköztára mennyire korlátozott. Régen a parlamenti képviselőknek sokkal erősebb jogköreik voltak és sokkal jobban tudtak élni azzal a lehetőséggel, hogy ellenőrizzék a kormányt, a hatalmat. És ennek például az is része, hogy a közmédiában milyen gyakran beszélhetnek, vagy hogy milyen jogosítványokkal rendelkeznek. Azt gondolom, hogy vannak olyan feltételek, amelyekben változnia kell a politikának, hogy értelmezhető demokráciáról beszélhetünk." – fejtette ki Hajnal, milyen nehézségekkel kell megküzdenie az ellenzéknek a fideszes 2/3 alatt.

Arra a kérdésre, hogy ki az illetékes abban, kivel lehet arról tárgyalni, hogy az ellenzék véleményei, gondolatai is gyakrabban megjelenhessenek a közmédiában, a műsorvezető nem tudott felelni, azt tudta felajánlani, hogy aki szeretne ezen változtatni, az keresse az MTVA sajtó osztályát és velük tárgyaljon. „Ez nem szomorú önmagában, hogy erről tárgyalni kell?" - tette fel a költői kérdést ezek után Hajnal.

A választási rendszer témájának, valamint az egész beszélgetésnek a zárásaként Hajnal Miklós még a további kérdéseket tette fel:

„Milyen választási rendszer az, amit egyetlen párt alkot meg a saját rendszerére. Milyen közmédia az, melynek vezetőjét egyetlen párt nevezi ki? Hogyan lehet egy ilyen eset után azt mondani, hogy itt a demokratikus minimumok teljesülnek?"

A Momentum szerint annak érdekében, hogy az ellenzék valóban betölthesse a hatalmat ellenőrző funkcióját a következő demokratikus garanciáknak kellene teljesülniük:

Egy pártszövetség, vagyis a Fidesz-KDNP egyoldalúan ne változtathassa meg a választási törvényeket, az önkormányzatok hatásköréről és választásáról szóló jogszabályokat;

A közmédia élére konszenzussal választanának vezetőket, a közmédia ténylegesen függetlenül és pártatlanul működjön;

Az országgyűlési képviselőknek az állami szervek ellenőrzéshez szükséges jogosítványait állítsa helyre az Országgyűlés;

Parlamenti kisebbség is kezdeményezhesse valódi, széles jogkörökkel rendelkező vizsgálóbizottságok felállítását;

Vonják vissza a feleslegesen fenntartott veszélyhelyzeti jogrendet.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását